Sjedinjene Države razotkrile su ruske taktike korišćenja kombinovanih zvaničnih, anonimnih i neimenovanih kanala i platformi za stvaranje i širenje lažnih narativa, navedeno je u izvještaju Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta (Global Engagement Center).

(Foto: RFE/RL/karikatura Evgenija Olinika)

Visoki ruski zvaničnici i proruski mediji nastojali su da iskoriste strah i zbrku koju prati pandemija Kovida 19 – stvaranjem i širenjem teorija zavjere, ukazano je u izvještaju.

Centar za globalno angažovanje ušao je u trag ruskim vezama dezinformisanja detaljno opisujući načine na koje se zvanični Kremlj bavi širenjem dezinformacija, koristeći se zvaničnom vladinom komunikacijom, oglašavanjem koje finansira država, koršćenjem anonimnih izvora, zloupotrebom društvenih mreža i dezinformisanjem u sajber prostoru.

„Peking je preuzeo ruske metode koristeći internet stranice i anonimne kanale kako bi podstakao dezinformacije i propagandu, čiji je cilj podrivanje demokratskih normi i institucija“, izjavila je Lea Gabrijel, specijalna izaslanica i koordinatorka Centra, tokom telefonskog brifinga.

Sedam internet sajtova i organizacija pod kontrolom zvaničnog Kremlja, uključujući sajt Fondacije strateške kulture i istraživačkog centra Kateon, pobrojano je u izvještaju Centra za globalno angažovanje Stejt departmenta.

“Prijetnja kineskim i ruskim dezinformisanjem je stvarna i opasna”, upozorila je Gabrijel.

Narativima koje šire kritikuju Sjedinjene Države dok pohvalno opisuju Rusiju – naročito odgovor te zemlje na pandemiju koronavirusa.

Izvještaj je objavljen u isto vrijeme kada su Sjedinjene Države ponudile deset miliona dolara za informacije koje bi doprinijele otkrivanju ili pronalaženju osoba, koje sarađuju sa stranim vladama u namjeri da se mješaju američke izbore – upotrebom nezakonitih sajber aktivnostima.

“Američka vlada neće tolerisati strano miješanje u izbore. Centar za globalno angažovanje Stejt departmenta sarađuje i razmjenjuje informacije sa partnerima širom o ometanju izbora i taktikama kojima se koristi Rusija i drugi”, rekla je Gabrijel za Glas Amerike.

U izvještaju je ukazano da su glavni ciljevi Rusije problematizovanje značaja demokratskih institucija, slabljenje međunarodnog kredibiliteta i saradnje Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i partnera.

Suprotstavljena im je, kako je ukazano, kontra-dezinformaciona zajednica koju čine vlade, civilno društvo, akademski krugovi, privatni sektor i građani.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve