Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je uvjerenost da će Washington tokom iduća dva mjeseca odobriti Izraelu da nastavi s de facto aneksijom dijelova Zapadne obale.

Palestinci su ljuti zbog planova Izraela da dodatno učvrsti svoj nadzor nad područjem zauzetim u ratu 1967. godine, teritorijom koju traže za svoju državu, prenosi Hina.

Netanjahu je proteklog tjedna, objavljujući dogovor sa svojim rivalom s političkog centra Bennyjem Gantzom o formiranju zajedničke vlade, za 1. jul najavio početak razgovora u vladi o širenju suvereniteta Izraela na jevrejska naselja na Zapadnoj obali i aneksiji doline Jordana.

Takav potez će trebati dogovoriti s Washingtonom, po sporazumu Netanjahua i Gantza.

U obraćanju u nedjelju putem video veze proizraelskoj organizaciji u Europi, Netanyahu je opisao mirovni prijedlog američkog predsjednika Donalda Trampa iz januara kao obećanje da će priznati izraelsku vlast nad naseljima na Zapadnoj obali.

“Uvjeren sam da će za par mjeseci od sada to obećanje biti ispunjeno”,  rekao je Netanjahu Evropskom povjerenstvu za Izrael.

Palestinski zvaničnici još nisu komentarisali Netanjahuove izjave.

Palestinci su odlučno odbili Trampov mirovni prijedlog, dijelom i stoga što Izraelu daje svu okupiranu zemlju na kojoj je izgradio naselja.

Državni tajnik SAD-a Majk Pompeo je ranije rekao da je na Izraelu odluka hoće li pripojiti dijelove Zapadne obale i dodao da će Washington svoja stajališta iznijeti privatno novoj izraelskoj Vladi.

Palestinci i mnoge zemlje smatraju izraelska naselja na Zapadnoj obali nezakonitim po Ženevskoj konvenciji, koja zabranjuje nastanjivanje teritorija zaposjednutog u ratu.

Izrael to odbacuje, ukazujući na sigurnosne razloge te povijesne i političke veze s tim teritorijem.

 

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve