Demokratska partija socijalista (DPS) ima ubjedljivo najveću podršku građana Crne Gore, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM). Najbolje ocijenjeni političari su predsjednici države i Vlade, Milo Đukanović i Duško Marković, kao i ministar prosvjete Damir Šehović. Na četvrtom mjestu našao se lider Demokrata Aleksa Bečić.

Milo Đukanović

Istraživanje je pokazalo da DPS bilježi rast u odnosu na prethodno istraživanje javnog mnjenja, kada je ta partija imala podršku 34 odsto ispitanih građana.

Najveću podršku građana nakon DPS-a, prema podacima CEDEM-a, ima Demokratska Crna Gora (15 odsto), Demokratski front (DF) 13,2%, SNP ima 5,8 odsto podrške građana, a Bošnjačka stranka (4,9%). Socijaldemokrate (SD) imaju podršku 4,8 odsto ispitanika, a SDP 4,1 odsto.

CEDEM-ovo istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da su Đukanović i Marković, u decembarskom istraživanju, popravili prosječnu ocjenu u odnosu na istraživanje iz jula ove godine.

Đukanović i Marković u julu su imali prosječnu ocjenu 2,44 i 2,25 dok su u decembru zabilježili rast na 2,52 odnosno 2,29.

Kad je riječ o Bečiću, on je zabilježio pad sa 2.31 na 2.19.

Na petom mjestu se po popularnosti našap predsjednik parlamenta Ivan Brajović s prosječnom ocjenom 2.06, nakon kojeg slijede lider GP Ura Dritan Abazović (2.05), Miodrag Lekić iz Demosa (1.99), te lider SNP-a Vladimir Joković (1.97).

Po sredini ljestvice su lilderi DF-a Milan Knežević, Nebojša Medojević i Andrija Mandić, dok su se na posljednja tri našli Rafet Husović (BS), Vladimir Pavićević iz Crnogorske i Andrija Popović iz Liberalne partije.

foto CEDEM

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da građani najviše povjerenja imaju u sistem u obrazovanja i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

se da su Naime, sistemu obrazovanja vjeruje 52,8 odsto ispitanika, a SPC-u 46,6 odsto. Slijede policija (45,7%), zdravstveni sistem (43,4%), te sudstvo (41,9%).

Vojsci Crne Gore (VCG) vjeruje 40,5 odsto ispitanika, dok je povjerenje u Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori 39,7 odsto. U instituciju Predsjednika Crne Gore povjerenje ima 37 odsto ispitanika, a u Vladu Crne Gore 36,2%.

Građani najmanje vjeruju Tužilaštvu (33,2%), Političke partije (25,6%), te Crnogorsku pravoslavnu crkvu (17,6%).

foto CEDEM

Kad je riječ o ocjeni rada ministarstava, najbolje je ocijenjen resor sporta na čijem je čelu Nikola Janović, nakon kojeg slijede ministarstva prosvjete, zdravlja, unutrašnjih poslova, odbrane…

Najslabije su ocijenja ministarstva ekonomije, finansija i bez portfelja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve