Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Ističe rok za dokapitalizaciju Atlas banke: Propali pregovori sa potencijalnim kupcem

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede postojalo je ozbiljno interesovanje jednog investitora ali on navodno nije “položio ispit” kod Centralne banke

Rok za otvorenu dokapitalizaciju Atlas banke pod privremenom upravom od 22 miliona eura, za koju je oglas raspisan 7. marta ističe danas, saopštenoje Pobjedi iz Centralne banke.

CBCG je 7. decembra prošle godine uvela privremenu upravu u ovu banku odbjeglog biznismena Duška Kneževića. U međuvremenu se ovom bankom, ali i IBM, u koju je uveden stečaj, bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca.

Očekuje se da Centralna banka u ponedjeljak, ukoliko ne bude interesovanja za dokapitalizaciju Atlas banke, razmotri sve opcije i naredne korake koje će preduzeti u skladu sa zakonom u ovoj banci.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede postojalo je ozbiljno interesovanje jednog investitora ali on navodno nije “položio ispit” kod Centralne banke.

Nakon četiri temeljna sastanka njegovim predstavnicima je saopšteno da nijesu zadovoljili kriterijume propisane zakonom. Od 14. januara do 14. februara su postojeći akcionari banke imali priliku da je dokapitalizuju sa 22 miliona eura, ali se niko od njih nije javio. Potom im je ostavljeno još pet dana da eventualno uplate cjelokupan iznos, ali ni za to nije bilo interesa.

Akcionari banke iz Atlas grupe juče su, međutim, ponovo pisali premijeru Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru Radoju Žugiću i privremenoj upravnici bankeTanji Terić predlažući dodatno obezbjeđivanje potraživanja imovinom Atlas grupe u okvirnoj vrijednosti od 25 miliona eura.

Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković Pobjedi je kazao da, u slučaju da dođe do stečaja u Atlas banci, Fond može isplatiti sve garantovane depozite.

“Nadamo se da će se problem u Atlas banci riješiti dokapitalizacijom, ali ako tako ne bude, Fond je spreman da izvrši svoju obavezu iz sopstvenih sredstava, bez korišćenja drugih izvora, koji mu stoje na raspolaganju”, rekao je Marković podsjećajući da na raspolaganju imaju i kreditnu liniju EBRD od 30 miliona.

U Atlas banci, prema najnovijim podacima, ima 90 miliona garantovanih depozita.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve