za aktuelno.me

piše: Željko Vukmirović

Nije baš neka filmska brzina, ali stvari u regionu se definitivno mijenjaju.

Koliko juče je Rusija bila neprikosnoveni prijatelj Srbije, veliki brat, nokat i meso. Letjele su fraze i zahvalnice, patetika se razmazivala po podu, a srpski političari predvođeni predsjednikom Vučićem, pa ministrima Dačićem i Vulinom isticali kako Srbija nikad više neće biti sama jer u Rusiji ima velikog prijatelja.

A onda je Vučić progovorio kineski. Sve ostalo je legenda.

Rusija se kasnije slabo pominjala. Tu scenu je zamalo narušio dolazak onih 11 aviona sa “stručnim” osobljem koji su početkom aprila stigli u Srbiju. Mada tačan odgovor za taj događaj valja potražiti samo na adresi ruske filijale u Nišu. Interesna stvar. Kraj priče.

A srpski mediji, kao omiljeno sredstvo Vučićeve komunikacije, počeli su da pišu nešto sasvim drugo. Danas se u Srbiji o Rusiji izvještava kao poligonu horora, zemlji u kojoj vlada haos izazvan pandemijom korona virusa, gdje se prikrivaju stvarni rezultati epidemije, gdje Putinu izmiče tlo pod nogama. Od onog veličanja prijateljstva nije ostalo ništa naročito. Zapravo, najviše podsjeća kao uvod u sasvim izvjestan otklon prema staroj ljubavi. I promociju komšijskog razrešenja za novu privrženost i izlive emocija prema Kini. Još samo da se i region navikne na to.

Interesna stvar. Kraj priče.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments