piše: Željko Vukmirović

Ove nedjelje su se mnogi zaigrali. Kako kod nas, tako i u regionu. Tek, zanimljivosti nije nedostajalo.

Kod nas, najzanimljiviji su svakako bile Demokrate. Malo ‘oće u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a onda malo neće. U prilog konstantnom izazivanju podjela u opoziciji i na prvoj i dugo odlaganoj sjednici pomenutog Odbora odigrali su, bar sudeći prema dosadašnjem učinku, odigrali kako jedino i znaju. Prvo nešto birokratski oko kvoruma, pa kad im je rečeno da nisu u pravu, prosuli su uobičajene optužbe o opstrukciji i – napustili sastanak. Svejedno, od njih ponovo ništa konkretno niti ikakva dobra. Skoro pa, bogovski angažman.

Doduše, ni Bogu ove nedjelje nije bilo lako. Bar što se tiče regionalne pastirske službe, kao prve ruke zemaljskog kadra. Vladika vranjski Pahomije se ponovo zaigrao u svojoj staroj pasiji napastvovanja pripadnika istog pola. Mada, stvarno, ovog puta njegove žrtve nisu bili istraumirani maloljetnici. Pomenuti srpski sveštenik je sada spopao jednog monaha. Epilog priče je prazan manastir Prohor Pčinjski, kao jedan od najznačajnijih pravoslavnih manastira na Balkanu.

Izgleda da niko neće da se “igra” sa Pahomijem.

Uz ovo, valja istaći da se zaigrala i beogradska Patrijaršija iz koje ovim povodom nije bilo apsolutno nikakve reakcije.

Uobičajeni učinak ove nedjelje ostvarili su stalni učesnici balkanskih “zanimljivosti”, Ivica Dačić i Aleksandar Vulin.

Dačić se zaigrao pa je rekao kako će, ako Kosovo uđe u Interpol, podnijeti ostavku. Sve što preostaje je da samo da sačekamo da ova “moralna i diplomatska gromada” zaista uradi to što je rekao. A onda i da srpski predsjednik Aleksandar Vučić to ne prihvati. I da se igra nastavi dalje.

Svoj doprinos zaigranosti dao je i Vulin. On je, pak, igrao na siguran “fix”. U svom dodvoravanju Vučiću napravio je “paket aranžman” sa optužbama upućenim crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću i srpskom mitropolitu Amfilohiju Radoviću. Tek, Vulin se tu baš razigrao.

Taman za jedini mogući zaključak.

“Igrale se delije…”

 

 

 

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve