Odavno je poznato da je Crna Gora na vrhu liste zemalja protiv kojih se vodi hibridni rat, ali NATO i Evropska unija zajedno rade na eliminaciji tih hibridnih prijetnji, što će umnogome pomoći na smanjenju uticaja nekih država uopšte na Balkanu, kaže za Dnevne novine hrvatski analitičar bezbjednosti, Igor Tabak.

Tabak je istakao da ni u EU ni u NATO niko ne zaboravlja pokušaj državnog udara 2016, niti kampanje protiv Crne Gore prije njenog ulaska u NATO savez.

“Gledano sa stručne strane kampanja koja je vođena protiv Crne Gore i njenog ulaska u NATO je vrlo neuobičajena. Hrvatska, na primjer, je ulazila u NATO i vođena je rasprava da li treba da bude dio Alijanse ili ne, ali to nikako nije ni ličilo na kampanju u Crnoj Gori. To su sve aspekti koji čine jednu sliku o brutalnim hibridnim napadima na Crnu Goru i zato dolazak NATO kontrahibridnog tima ne predstavlja nikakvo iznenađenje”, kaže Tabak.

Podsjetimo, NATO kontrahibridni tim za podršku, stiže u Crnu Goru, najmlađu članicu Alijanse. Tu vijest objavio je portal Politiko.eu, podsjećajući da su se prije godinu čelnici NATO usaglasili da osnuju timove za podršku, koji saveznicima na njihov zahtjev pružaju prilagođenu pomoć u pripremi protiv hibridnih aktivnosti i reagovanju na njih. U tekstu se, između ostalog, navodi i da je Savjet EU nedavno stvorio novu, stalnu diplomatsku grupu za nadgledanje i reagovanje na “hibridne” prijetnje poput dezinformacija, lažnih vijesti i pokušaja miješanja u izbore.

Tabak ističe da će Crna Gora ubuduće imati veliku pomoć i NATO alijanse i Evropske unije u antihibridnoj borbi.

“Sasvim je očekivana takva reakcija NATO-a i treba očekivati vrlo kvalitetan rad tima koji dolazi i koji će pokušati da da odgovor na sva crnogorska pitanja povodom hibridnih udara na nju”, kaže Tabak.

On naglašava da nije lako izbjeći hibridna djelovanja nekih država koje su zainteresovane za dešavanja na Zapadnom Balkanu i čiji interes je da budu politički ili na drugi način prisutne na ovom području.

“Određena hibridna djelovanja, ali za razliku od onoga u Crnoj Gori, fina i sasvim drugačija vide se u svim evropskim zemljama. Intenzitet i same metode veoma zavise od konteksta u kojem se država nalazi. Crna Gora ulaskom u NATO savez i približavanjem Evropskoj uniji, vrlo temeljito, mijenja cijelo područje jedne vojno-političke igre, i time, dakle, staje na put nekim silama, koje su nezadovoljne tim potezima vaše države. Međutim, nakon ulaska u NATO hibridna djelovanja prema Crnoj Gori ne mogu biti kao ona prije njenog ulaska” kaže Tabak.

Ubuduće će biti manje grubi

Igor Tabak smatra da će ta djelovanja u okviru hibridnog rata ubuduće takođe postojati, ali će nakon što je Crna Gora postala članica NATO, biti finija, delikatnija, manje gruba, iako će pokušati da imaju jednaki učinak.

“Državi Crnoj Gori zbog toga na raspolaganju stoje alati, kao što su ovi antihibridni timovi ili Centar izvrsnosti u Finskoj. Oni su na raspolaganju NATO članicama, ali nijesu na raspolaganju u toj mjeri nekim trećim zemljama. I to je jedna od prednosti članstva u NATO”, kaže Tabak.

 

Komentari

avatar