Sinod Grčke pravoslavne crkve odlučio je da praznovanje Uskrsa prenese na Odanije Vaskrsa, u noći između 26. i 27. maja, do kada bi, kako se nada, crkve mogle ponovo da budu otvorene, objavio je portal “Ortodoks tajms”, a objavljeno je i na sajtu Srpske pravoslavne crkve, prenosi Srna.

Izvor: AFP/Emmanuel Dunand

Kako se navodi, prethodno je Grčka pravoslavna crkva zvanično zatražila od države da barem sveštenstvu dozvoli da održi bogosluženje u Veliku nedjelju i na Uskrs u Svijetlu nedjelju iza zatvorenih vrata.

Sinod je 1. aprila održao video-sjednicu, kojom je predsjedavao arhiepiskop atinski Jeronim. U izvještaju, objavljenom na zvaničnom sajtu Grčke crkve, Sinod poziva vjernike da se striktno pridržavaju uputstava zdravstvenih vlasti i da ne slušaju one koji pozivaju na oglušenje o mjere, ističući da to “u današnje vrijeme nije opravdano ni u ime hrišćanske vjere”.

Sinod Grčke crkve je istakao da prihvata državne mjere i pozvao sve da ostanu kod kuće, istovremeno tražeći od države da dozvoli da se službe održe u crkvama i manastirima, čak i ako vjernici ne mogu da prisustvuju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve