Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

GRABAR KITAROVIĆ: CG bila izložena pokušajima svrgavanja vlasti

Crna Gora je bila izložena pokušajima mijenjanja smjera i svrgavanja vlasti, što jedva da je bilo primijećeno, kazala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na panelu „Budućnost euroatlantske bezbjednosti – nova uloga za Balkan?“ održanom uoči otvaranja Minhenske bezbjednosne konferencije. Na panelu je učestvovao i ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Euroatlantske integracije na meti su nekih zemalja koje se u to nelegitimno miješaju, konstatovala je hrvatska predsjednica. Ocijenila je da su Evropska unija i NATO izgubili interes za jugoistočnu Europu, pa su oživjele stare nacionalističke i ekspanzionističke vizije, ojačao radikalni islamizam i uključenost trećih zemalja, posebno Rusije.

– Hrvatska snažno podržava proširenje EU i NATO-a, ali i suverenu volju drugih da sami biraju svoje saveznike. Ono što ne tolerišemo je miješanje drugih država u donošenje odluka, što se događa u nekim susjednim državama, istakla je Grabar-Kitarović kao primjer navodeći Crnu Goru.

Darmanović je, u svom izlaganju, istakao važnost nastavka integracionih procesa kao značajnih instrumenata očuvanja stabilnosti u regionu, naglasivši doprinos koji Crna Gora daje u kreiranju bezbjednog i stabilnog okruženja. Ponovio je posvećenost naše zemlje njegovanju dobrosusjedskih odnosa i afirmaciji regionalnog povezivanja i saradnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve