Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Gardijan: Tužna ostavština kukavičkog Obame

Njegovi navijači i simpatizeri, za koje on nikad nije bio odgovoran za to, snose dio krivice, piše Kornel Vest, autor i profesor javne filozofije na Harvardu, za Gardijan.

– Prije osam godina svijet je slavio inauguraciju briljantnog i harizmatičnog crnog predsjednika SAD. Danas smo na rubu provalije – uskoro nas čeka instalacija njegove lažljive zamjene, navodi se u tekstu.

Kako piše, to je depresivan pad u “najmoćnijem carstvu u istoriji”. Lako može proizvesti sveopšti cinizam i otrovni nihilizam. Ima li uopšte ikakve nade za istinu i pravdu? Može li Amerika biti iskrena sama prema sebi, pita se Vest.

– Doba Baraka Obame možda je bilo i posljednje razdoblje kad smo se mogli odmaknuti od neoliberalizma. Naš svijet je ugušen zabavnim brendovima i aktivnostima koje nemaju veze s istinom, poštenjem ili dugoročnim preživljavanjem planeta. Svjedoci smo postmoderne verzije gangsterizacije svijeta, piše on.

Obama je 2009. spasao Vol strit. Njegova je administracija rekla da nije bilo ubijenih civila u napadima bespilotnih letjelica. Onda su nam rekli da ih je nekoliko ubijeno. Onda možda i 65. Ali kad je ubijen jedan američki civil, odmah se organizirala konferencija i dodeljena je finansijska kompenzacija.

– Tokom protesta protiv ubijanja crnih mladića, u zatvoru su završile grupe koje su protestovale. Tokom protesta protiv izraelskog ubijanja više od 2.000 Palestinaca (među kojima je bilo i 550 djece), Obama je izraelskoj vojsci dao 225 miliona dolara pomoći. Njegova obrazovna politika zatvorila je stotine javnih škola, navodi on.

Kako kaže, mediji nisu prozvali predsjednika Obamu zbog ovih stvari. Umjesto toga, dobro plaćeni govornici su ga hvalili. Većina crnih glasnogovornika branila je njegovu tišinu i zločine u ime rasnog simbolizma i vlastitih karijera.

Edvard Snouden, Čelsi Mening i drugi koji su otkrili istinu demonizovani su, “a zločini koje su razotkrili uopšte nisu spominjani”.

– Obamin nedostatak hrabrosti da se suoči s kriminalcima s Vol strita i napadi bespilotnim letjelicama doveli su do rasta desnog populizma kod kuće i islamističkih pobuna na Bliskom istoku, kaže on.

Tokom njegove administracije deportovano je više od 2,5 miliona ljudi.

Berni Sanders pokušao je stvoriti lijevi populizam, ali uništili su ga Hilari Klinton i Obama u “namještenim predizborima američke Demokratske stranke”. Sad se nalazimo na ulasku u neofašističku eru: neoliberalna ekonomija na steroidima, militaristička vlada željna rata koja poriče globalno zagrijevanje.

– Sve to u sijenci pada istine i poštenja u ime brenda Tramp. Koje tužno naslijeđe kandidata nade i promjena, zaključuje Vest za “Gardijan”.

Izvor: B92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve