Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
Rubrika:

Dvostruki aršini tužilaštva: Ustaljena praksa ili strah od Katnićeve odmazde?

Tužilačke strukture očigledno imaju dvostruke aršine, odnosno selektivno primjenjuju zakone i pravne propise u zavisnosti na koga se odnose, pa je tako nepostojeći incidnt u Delti u koji je umješan Otašević smatran za “stravični napad” zbog kog se diglo čitavo tužilaštvo, a stvarni napad na dugogodišnjeg uglednog novinara i publicistu Radončića, samo “remećenje javnog reda i mira”

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji osim što tvrdi da ima tajnovidačke moći, sebe voli da poistovjećuje sa vođom ustanka rimskih robova – Spartakom, ne bira sredstva za obračun sa neistomišljenicima, pa je u stilu svog idola iz antičkog Rima digao pobunu – ali ne protiv ugnjetavanja, već protiv zakona, propisanih procedura i slobodnog novinarstva, o čemu smo opširno pisali u seriji tekstova.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: „Ja, kao glavni specijalni tužilac i jedan od najiskusnijih građana u pravu danas crnogorskom, i to je činjenica…“, “Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono Lovćenski Tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”

Osim što tužilac Katnić u svojim privatnim ratovima zloupotebljava resor na čijem je čelu, takođe koristi medije za promociju, javni progon ali, kako se sumnja, i za obavljanje prljavih poslova. Međutim, dvostruki aršini i selktivno sprovođenje zakona i pravde nijesu samo karakteristični za Katnića i njegovo okruženje u SDT-u, već se takav način djelovanja odomaćio u mnogim drugim segmentima tužilaštva uključujući i ODT u Pdogorici.

Portal Aktuelno već je pisao o opskurnim radnjama vezanim za postupanje Tužilaštva nakon nezakonitog hapšenja biznismena Zorana Bećirovića, kada je tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu Ana Kalezić u sudsku proceduru, silu na sramotu, htjela da ugura krivičnu prijavu  protiv Bećirovića. Pri tom je znala da nema nikakvu pravnu utemeljenost za dalje postupanje.

U tekstovima kojima smo se bavili nezakonitim hapšenjem Bećirovića, ukazali smo na sumnju da osnovna tužilaštva jednostavno moraju da sprovode naređenja glavnog specijalnog tužioca kada je u pitanju obračun sa osobama prema kojima gaji lični animozitet.

Jedan od suvlasnika Vijesti Miodrag Miško Perović – Da li Tužilaštvo pruža zaštitu njemu i članovima njegove familije u zamjenu za medijsko pendrečenje “nepodobnih”?

Sa druge strane, kada su u pitanju osobe bliske tužilačko-medjiskoj organizovanoj grupi na čijem je čelu, kako se osnovano sumnja, Milivoje Katnić stvari funkcionišu potpuno drugačije. To se najbolje vidi na osnovu postupanja ODT-a Podgorica nakon brutalnih prijetnji i napada na novinara i publicistu Šekija Radončića.

Podsjetimo, Radončića je u novembru 2018. u šoping centru Delta city napao podgorički biznismen Milo Perović, brat Miodraga Miška Perovića, suvlasnika medijskog koncerna “Vijesti”, koji, kako smo ukazali u seriji tekstova, intenzivno sarađuje sa glavnim specijalnim tužiocem, radi na njegovoj promociji i pomaže mu u javnom blaćenju i obračunu sa neistomišljenicima.

Perović je prije godinu i po presreo Radončića, koji je u Delti bio sa članovima najuže porodice i iznio niz zastrašujućih prijetnji i uvreda. Između ostalog nazvao je Radončića “Turčinom” aludirajući na njegovu vjeroispovijest, prijetio mu je povišenim tonom da bi na kraju rekao Radončiću “izađi dolje da ti polomim kičmu i odvojim te od života”.

Iako se ovdje radi se o klasičnom napadu na novinara na javnom mjestu, te jeziku mržnje i vrijeđanju na nacionalnoj osnovi, Osnovno državno tužilaštvo nije nikad podnijelo krivičnu prijavu po službenoj dužnosti, već je ovaj delikt tretiralo kao blaži prekršaj Zakona o javnom redu i miru, a Perović je samo novčano kažnjen.

Napad na Radončića i zastrašujuće prijetnje su za tužilaštvo samo “remećenje javnog reda i mira”

Sa druge strane, ODT u Podgorici je krajem januara Sudu za prekršaje podnijelo predlog za pokretanje prekršajnog postupka protiv Mladena Mijatovića zbog nepostojećeg napada na novinara Dana Vladimira Otaševića. Mijatović je zbog navodnog incidenta koji je bio isceniran od strane novinara-provokatora Otaševića, osim što je dobio prekršajnu prijavu, saslušavan u ODT-u, prijećeno mu je krivičnom prijavom koja je na kraju odbijena jer za nju nije bilo apsolutno niakakvog osnova, a medijsko-tužilačka hajka protiv njega trajala je danima.

Nakon gore navedenog da se zaključiti da tužilačke strukture očigledno imaju dvostruke aršine, odnosno selektivno primjenjuju zakone i pravne propise u zavisnosti na koga se odnose, pa je tako nepostojeći incidnt u Delti u koji je umješan Otašević smatran za “stravični napad” zbog kog se diglo čitavo tužilaštvo, a stvarni napad na dugogodišnjeg uglednog novinara i publicistu Radončića, samo je “remećenje javnog reda i mira”.

Pitanje koje se ovdje nameće je – da li je Tužilaštvo toliko ogrezlo u neznanju i nepotizmu da jednostavno imaju dvostruke aršine koji se sprovode po ustaljenim procedurama, ili se tužioci ovako ponašaju zbog straha od glavnog specialnog tužioca i njegovih saradnika iz organizovane tužilačko-medijske grupe za progon neistomišeljnika?

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića u tekstu o njegovoj kandidaturi za reizbor, ali i kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta”. Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

Najnovije

Herceg Novi: Uhapšen osumnjičeni za ubistvo bivše supruge

Policija je uhapsila B.R. (47) zbog sumnje da je ubio bivšu suprugu B.P. (47) u Herceg Novom, saopšteno je CdM-u iz OKC-a. Iz policije je navdeno da...

Krapović: Otvoreni Balkan je korak unazad, potrebna rasprava u parlamentu

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore i poslanik te partije Dragan Krapović ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da je regionalna inicijativa ,,Otvoreni Balkan“ korak unazad za...

U saobraćajnoj nesreći na Brajićima poginuo mladić

Devetnaestogodšnji Đ.D. iz Podgorice, poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros oko četiri sata na putu Budva – Cetinje na Brajićima, saopšteno...

UŽIVO Zelenski: U napadu na Kijev ranjena djevojčica, državljanka Rusije

Ušli smo u 124. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će danas na samitu G7 pozvati svjetske sile da pojačaju svoju podršku...

Blinken: Uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini Putin nije ostvario svoj cilj

Američki državni sekretar Enroni Blinken izjavio je da je, uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini, ruska invazija doživjela neuspjeh i da će se tako...

Najčitanije

Povezano

United Media postala većinski vlasnik Vijesti

United Media, vodeća medijska kompanija u jugostočnoj Evropi postala je većinski vlasnik kontroverznog medijskog koncerna Vijesti. Nakon odobrenja nadležnih regulatornih tela, kompaniji je odobreno preuzimanje...

Crna Gora jednom i po nogom u Evropi

Piše: Andrej Nikolaidis Dritan Abazović, URA i SNP nisu u ovoj Vladi da bi izvršili naredbe Aleksandra Vučića. Aleksandar Vučić ne kontroliše većinu u Vladi Crne Gore....

UTIHNULA GOVEČAD I KUČKE: Dokle se stiglo?

Vidjeli smo inkriminišuću dokumentaciju, transkripte koji duboko kompromituju čitavu crnogorsku policiju i sektor bezbjednosti, uvjerili se u komunikaciju kriminalaca i policajaca. Sve to nije...

Abazović: Katnićeva bezbjednost nije ugrožena, priča nebuloze, Petar Lazović u Crnoj Gori

Premijer Dritan Abazović je, nakon hapšenja predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, kazao da su rezultati krenuli i da očekuje da se ovaj trend nastavi. - Policija...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve