Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je pitanje Crkve sada realno na dnevnom redu, jer je to važno pitanje državnog, nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta Crne Gore.

foto Arhiva

“Čini ga urgentnim i djelovanje Srpske pravoslavne crkve u odnosu na Crnu Goru.

Kao što vidimo sa najviših adresa SPC imamo uvredljiv odnos prema Crnoj Gori kao državi i odnos koji kroz dejstvo filijale SPC u CG pokušava da poništava sve vrijednosti savremene Crne Gore. To djeluje vrlo subverzivno u odnosu na naše evropske i demokratske aspiracije. Zbog toga je to danas na dnevnom redu i ne možemo dalje zatvarati oči pred tim problemom. Moramo jezikom istorijskih činjenica i logike utemeljene u kanonskom pravu i vođeni svojim interesima da izgrađujemo društvo punih sloboda uključujući i vjerske, da obezbijedimo svakom građaninu da svoja vjeska prava može ostvarivati u crkvi u kojoj on želi a ne u nekoj koju mu neko propisuje kao monopolsku”, kazao je Đukanović novinarima u Podgorici.

Govoreći o zahtjevu opozicije da se formira tehnička vlada, Đukanović je jasan- neće pristati na bilo kakve ucjene.

“Nemamo namjeru da ustupamo bilo kome ono što sunam građani povjerili ,niti pristajem na ucjene opzicije”, napominje Đukanović.

Suzbijanje kriminala

Predsjednik Đukanović je je rekao da je Tužilastvo napravilo ozbiljne pomake tokom posljednjih nekoliko godina na planu suzbijanja kriminala, korupcije i stvaranja utiska o pouzdanijoj stabilnosti i sigurnosti prava svakog građanina Crne Gore.

”Kada je riječ o kriminalu, mnogo se toga uradilo na njegovom suzbijanju, i danas imamo mnogo bolje stanje. Stvari se pomjeraju na bolje”, jasan je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje da li suspendovati njegovor generalnog sekretara Slavoljuba Stijepovića dok se ne okončaju istrage, Đukanovič je bio jasan- sačekaće da Tužilaštvo obavi svoj posao.

Predsjednik je apostrofirao kako je najlakše na svaku optužbu reagovati tako što bi “odmah odrubili glavu osumnjičenom”. Napominje kako on nikada nije tako postupao, te da neće ni sada.  Sačekaće da vidi kakvi su argumenti, te da ako oni budu govorili u prilog odgovornosti, moralne i političke, naravno da niko neće ostati na svom mjestu.

Govoreći  o porukama koje dolaze iz EU, o mogućem novom modelu odnosa EU sa zemljama Zapadnog Balkana,  Đukanović kaže da nije u redu da se pravila igre mijenjaju tokom utakmice. Napominje da evropeizacija društva i evropski standard života nemaju alternativu.

“Vrijeme je da Balkan nađe mjesto u Evropi. Nije fer mijenjati pravila igre. Treba da razgovaramo kako će izgledati politika proširenja EU i da li će je biti”, istakao je predsjednik Crne Gore.

Izručenje Kneževića

Crna Gora je učinila sve da obezbijedi da Duško Knežević, koji je iznio teške optužbe na račun države i njenih institucija i čelnih ljudi, dobije priliku da pred domaćim sudovima da argumente za svoje ocjene, kazao je predsjednik Milo Đukanović.

Na pitanje kada očekuje da bi se odbjegli biznismen Duško Knežević mogao biti izručen, Đukanović je rekao da je Crna Gora uradila sve da obezbijedi ono što je interes države i javnosti.

„Da čovjek koji je iznio teške optužbe na račun države, njenih institucija i nekih od čelnih ljudi koji obavljaju najvažnije državne funkcije, dobije priliku da pred sudovima ove države da argumente za te svoje ocjene“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je procedura koja se odvija u Velikoj Britaniji duga, posebno kada se ima u vidu nestrpljenje domaće javnosti.

„Ali, to je procedura na koju računamo. Najvažnije je da smo mi sa svoje strane uradili sve što je Velika Britanija tražila, i sada je na nama da sačekamo da obave te procedure“, rekao je Đukanović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve