Đukanović: Crna Gora nije teren na kojem se može eksperimentisati

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović upitan da li će komentari sa međunarodnih adresa koji su stigli nakon smjene Andrijane Kadije uticati na dalji put Crne Gore ka EU, saopštio je da je Crna Gora imala dosta kritičara koji smatraju da se neki zvaničnici mješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore.

foto portalanalitika.me

 

”Prije svega  mislim da to ne može i neće uticati na tempo puta Crne Gore ka EU. Svima u Crnoj Gori, a i onima koji se bave Crnom Gorom treba malo više udubljenosti i više informacija da bi razmijeli suštinu procesa koji se odvija”- kazao je Đukanović i dodao da svi žele da Crna Gora ostvari do kraja svoje planove.

”I da sjutra kad postane članica bude dio savremene civilizacije. Dobar dio puta smo prošli, ostalo je još mnogo posla i odlučni smo i spremni  da ostatak puta pređemo. Potrebno je da u Crnoj Gori svi razumijemo šta nam je zajednički interes”- kazao je Đukanović.

Kako je dodao, vladavina prava ne moze se odnositi samo na one ”koji nam se ne dopadaju”.

”To moraju razumjeti naši međunarodni partneri. Mi nijesmo iz nužde opredijeljeni da budemo dio EU. Ako EU odluči da uspori proces ujedinjenja mi moramo biti spremni na tu soluciju. Jako je važno da svi shvate da ovo nije teren na kojem se može eksperimentisati. Ovdje žive vrlo ozbiljni i odgovorni ljudi”- poručio je crnogorski predsjednik.

Objašnjava da, kada usvajamo zakone i gradimo institucije koje su po uzoru na EU, to znači da smo veoma odlučni da to i primijenimo.

”Primjenjivaćemo te propise jer je to u našem interesu, pa i ako nekom ne dopada kojim tempom i da li ćemo uopšte kao zemlja Zapadnog Balkana dočekati šansu da postanemo dio EU”-kazao je on.

Đukanović je, upitan da prokomentariše zašto, sve češće, iz redova bliskih vlasti stižu poruke da nam EU navodno više nije cilj kazao da je nama cilj Evropa.

”Sa EU razgovaramo kao Evropljani i snažno vjerujemo da je vazno da i Evropa mora biti ujdedinjena, jer u suprotnom će izgubiti trku sa Rusijom i Kinom. Ovo je teško za razumijevanje jednom dijelu crnogorske javnosti”-kazao je on.

Upitan kako komentariše poziv i apel od međunarodne zajednice da sarađuje sa opozicijom Đukanović je podsjetio da je opozicija ta koja bojkotuje rad institucija.

”Sjećamo se da je opozicija sama promovisala ideju da blokadom državnih institucija skrati mandat. Nakon što smo pobijedili mi želimo da balgodeti te pobjede iskoristimo da tokom ove četiri godine realizujemo naše planove. Interes nam je i da u ove preostale dvije i po godine nastavimo da ispunjavamo obaveze naše, ali vrata opoziciji su otvorena i teško da možemo više od toga”- kazao je on.

Upitan da li će sada, kada je na predsjedničkoj funkciji biti ”vlada” u Vladi donošenjem novog zakona, Đukanović je kazao da je jasno da takve komentare daju oni koji nijesu ni vidjeli zakon.

”Riječ je o Zakonu koji definiše prava bivšeg predsjednika. Ovaj Zakon je bio potreban Crnoj Gori da bi se urela prava predsjednika po istekunjegovog mandata, kako se ne bi našao na birou rada.

izvor antenam.net

Komentari

avatar