Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvovao je na centralnoj ceremoniji Petog svjetskog foruma “Sjećanje na holokaust, borba protiv antisemitizma“ tokom koje je zajedno sa više od četrdeset predsjednika, premijera i predstavnika kraljevskih porodica iz Evrope, Sjeverne Amerike i Australije položio vijenac u znak sjećanja na žrtve holokausta.

foto predsjednik.me

 

“Učešćem na Međunarodnom liderskom forumu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i 75. godišnjice oslobođenja Aušvic – Birkenaua, Crna Gora se pridružuje globalnim naporima da sjećanje na žrtve i borba protiv antisemitizma ostanu trajna obaveza sadašnjih i budućih generacija”, poručio je predsjednik Đukanović.

foto predsjednik.me

Crna Gora, koja je utemeljena na istorijskim vrijednostima slobodarstva i antifašizma, ostaje trajno privržena očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta, odlučna da i kroz sistem obrazovanja osigura da milioni žrtava jevrejskog i drugih naroda nikada ne budu zaboravljeni, poručio je Đukanović.

“U vremenima u kojima počinju da blijede sjećanja na važnost antifašističkih tekovina, kako zbog protoka vremena, tako i zbog rasta ekstremno desnih politika koje pokušavaju da prekrajaju istoriju i relativizuju odgovornost fašista, ovakvi događajijoš više dobijaju na značaju”, istakao je predsjednik Crne Gore.
 .

Đukanović je saopštio da je Crna Gora ponosna na prvi opštenarodni ustanak u Evropi protiv fašizma 13. jula 1941, ponosna je i na činjenicu da je jedna od rijetkih država u kojoj je bilo više Jevreja nakon Drugog svjetskog rata nego prije njegovog početka.

“Nepokolebljivi smo da u uslovima rastuće nesigurnosti, nepredvidivosti i pojačanog antisemitizma proaktivnim pristupom djelujemo u pravcusprečavanju svih znakova mržnje i netrpeljivosti; da unapređujemoi branimo vrijednostimultietničke demokratije koje vijekovima baštini Crna Gora kao svoj najvažniji strateški cilj i potencijal za budućnost;i da gradimo društvo čiji građani poštuju ljudsko dostojanstvo za sve, odbacuju antisemitizam, rasizam i sve vrste predrasuda koje mogu voditi konfliktima, nasilju i genocidu”, naveo je on.

Đukanović kaže da samo zajedničkim naporima na nacionalnom i međunarodnom nivou, jačanjem najviših standarda demokratije i obrazovanjem kao najmoćnijim oružjem savremenog doba, beskompromisna borba za jednakost i sjećanje na žrtve Holokausta, može da bude snažan zalog za bolji i sigurniji svijet.

“Antisemitizam nije problem i prijetnja isključivo za jevrejski narod. Antisemitizam je zajednički problem svih nas, prijetnja koja razara naša društva u cjelosti, podriva demokratske vrijednosti i ljudska prava. Antisemitizan nema granica. Koordinisan i globalan odgovor je neophodan i Crna Gora, sa svojim mogućnostima, mu se bespogovorno pridružuje”, zaključio je Đukanović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve