za aktuelno.me

piše: Andrej NIkolaidis

Prošle su sedmice mediji u okruženju izvijestili o sistematskim, masovnim abortusima u Crnoj Gori – onima na koje se roditelji odluče nakon što saznaju da će im se, ne poduzmu li hitne i odlučne korake, roditi kći.

Ti su tekstovi bili reakcija na RTL-ovu emisiju „Potraga“, u kojoj je konstatovano kako je praksa selektivnih abortusa u Crnoj Gori u zadnjih dvadeset godina rezultirala hiljadama preventivno eliminisanih kćeri.

Crnogorske sagovornice RTL-a svjedočile su o ženama koje su više puta prekinule trudnoću nakon što su saznale da nose žensko dijete. Neka nesretna žena je, navedeno je, imala više od trideset prekida trudnoće zbog „pogrešnog“ pola djeteta.

U emisiji je takođe navedeno da je u Crnoj Gori zabranjeno saznati pol djeteta prije 12 sedmice trudnoće. Pa ipak, laboratorije nude uslugu krvnih testova koji roditeljima omogućava da već unutar prva dva mjeseca saznaju stiže li im kuronja-našljednik, ili će mama trčeći na abortus.

Rezultat masovnih likvidacija djece koja su naumila roditi se kao ženska, ali neće dok im se otac i đed pitaju, poremećaj je polne strukture novorođenčadi, u čemu, ovo će ponosnim učiniti građane i građanke regionalnog  „lidera u evroatlanstskim integracijama“  i „prve naredne članice EU“, Crna Gora drži evropski vrh. Zajedno sa sličnim joj zajednicama prosvijećenih građana/građanki kakve su Azerbejdžan, Jermenija i Albanija.

Uskraćivanje mogućnosti ženskoj djeci da budu rođena manifestacija je stravične društvene patologije, za koju je kriv petrificirani, retardirani crnogorski patrijarhat. To je, usto, manifestacija mizoginije najvišeg stepena.

Šta povodom toga čine crnogorska država i društvo? Ništa, naravno. Prema tome, monstruozni stroj za proizvodnju sinova, ta pokretna traka koja počinje svadbom, nastavlja reprodukcijom (koja se odvija po principu: žensko dijete je greška koja treba biti ispravljena ili narednom trudnoćom ili abortusom)  a završava testamentom kojim otac svu imovinu ostavlja sinu, može nastaviti da radi. Uz muzičku pratnju: svat do svata, kum do kuma, a đeveri na svom mjestu, što je žensko – u kontejner, rađaj samo mušku đecu.

Sad ćete me ispričati jer hitam da povratim od gluposti, bestidnosti, brutalnosti i primitivizma ljudi sa kojima živim.

Nastavljamo. Kada se država oglasi, saopšti da su žene u crnogorskom društvu ravnopravne iako, eto malo performativne samokritike, položaj žene u nekim društveno-ekonomskim segmentima treba poboljšati.

Ravnopravne? Pa žene ovdje nisu ravnopravne ni kao fetus, a kamoli kao odrasla ljudska bića. Ovdje ženama ne dozvoljavaju ni da se rode, a ako to ipak učine, za to budu kažnjavane do kraja života. Po indeksu ekonomske rodne ravnopravnosti koji izrađuje Svjetska banka, objavljenom na proljeće ove godine, Crna Gora je na posljednjem mjestu u regionu. Ako je neko, odnosno neka, obespravljen, odnosno obespravljena od prenatalne faze do smrti, u čemu se tačno sastoji njena ravnopravnost?

Sistematsko, kulturološki, ekonomski i politički uslovljeno onemogućavanje ženskoj djeci da budu rođene je, ako mene pitate, gynocide – ginocid.

Za taj zločin zatiranja same mogućnosti žene, koji se odvija u pravnom i ideološkom vakuumu, niko neće odgovarati. Za taj se zločin niko neće ispričati. Kome, napokon, da se ispriča? Ženama koje nikada nisu rođene? Gdje da se ispriča? Ne postoji nikakvo spomen-obilježje ženama koje bi postojale da njihovi očevi nisu odlučili da ne postoji valjan razlog za njihovo postojanje.

Doista, da su sve te žene rođene umjesto sinova, na šta bi ova Crna Gora ličila. A ovako… Osvrnite se oko sebe, pogledajte ovu ljepotu. Sve te ćelave, debelovrate nezaposlene sinove koji kroz grad voze skupe automobile kupljene od prodaje očevine, sve te očeve dike koje u baštama kafića troše džeparac, sve te sinove kojima će očevi ostaviti ono što su pokrali, sve te divne, briljantne mužjake u kladionicama, narko-klanovima, kriminalnim grupama, tužilaštvu i policiji, parlamentu i akademiji.

Krajnji domet ove Crne Gore i hordi mudatih čuvara njenog poštenja nije ništa bolje od ovoga, nije čak ni golo trajanje. Njen krajnji domet je ono što je jednom već učinila: samoukidanje. Ova Crna Gora neće poroditi ništa bolje: mogućnost boljeg je, kao neželjena, već abortirana.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje obajavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta. 

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Branko Čolović
Branko Čolović
19.09.2019-12:58 12:58

Ostavljanje imovine sinovima ili najstarijem sinu je obicaj vezan za ruralne sredine, kakva je do skoro bila Crna Gora. To je rađeno iz ekonomskih razloga, da se ne bi cijepala počesto nevelika imanja. Potrebno je vrijeme da promjene u ekonomskoj sferi, a naročito brze i turbulentne promjene, izazovu adekvatne promjene u obicajima, moralu i svijesti građana. Ipak, ne sumnjam da će narod vremenom shvatiti da su ostavljanje imovine sinovima i odricanje ćerki od imovine u današnjim uslovima čista patologija. Što se abortusa tiče, mislim da se radi samo o legalizovanom činu ubistva. Ako još od starog Rima pa do danas… Pročitaj više »