U Senatu SAD nastavljeno je suđenje predsjedniku Donaldu Trampu u procesu opoziva izlaganjem argumenata demokrata koje smatraju da predsjednik treba da bude smijenjen.

Demokrate su, kako piše Glas Amerike, optužile predsjednika da je stvorio “korumpiranu šemu” kojom je pritiskao ukrajinskog predsjednika da istraži njegovog potencijalnog protivkandidata Džozefa Bajdena, sa ciljem da na prevaru dobije na izborima 2020.

Zloupotreba položaja

Vođa tima demokrata Adam Šif na početku je obrazložio zbog čega demokrate smatraju da Donald Tramp ne treba da bude predsjednik SAD.

– Donald Tramp je zloupotrijebio položaj i tražio pomoć strane države kako bi promijenio ishod izbora u svojoj zemlji. A kada je uhvaćen pokušao je da opstruiše istragu – kazao je Šif koji je potom i detaljno, hronološki izlagao cio slučaj skoro dva i po sata.

Demokrate tvrde da je predsjednik Tramp od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tražio da istraži poslovanje Hantera Bajdena, sina Džozefa Bajdena koji je radio u ukrajinskoj gasnoj kompaniji “Burisma”, kako bi naštetio Džou Bajdenu – potencijalnom protivkandidatu na izborima.

Šif je podsjetio da je Tramp zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini i time zloupotrijebio položaj kako bi ostvario ličnu političku korist. Potom je to pokušao da zataška kao “nijedan predsjednik u istoriji”.

Predstavnički dom Kongresa izglasao je u decembru 2019. opoziv presdsjednika Donalda Trampa zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Senat

Šif je govorio i o brojnim zvaničnima Trampove adminstracije i diplomatama koji su svedočili u procesu opoziva u Predstavničkom domu i istakao da su njihovi iskazi potvrdili tvrdnje demokrata da je predsjednik zloupotrijebio položaj.

Adam Šif je pozvao Senat da omogući da nastavak procesa opoziva bude fer i dozvoli da se čuju i oni svjedoci koji nisu dali iskaze u Predstavničkom domu.

– Čućete i one koji još nisu svjedočili, bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, šefa kabineta u Bijeloj kući Mika Mulvenija, a ako se oslonimo na riječi predsjednika čučemo i državnog sekretara Majka Pompea. Ako to dozvolite – naveo je Šif.

Zaključio je da se o “predsjednikovom ponašanju ne može odlučivati na izborima, jer se ne zna da li će biti pošteni” i naglasio da se “ako Tramp ne bude odgovarao svim budućim predsjednicima šalje poruka da je ovakvo ponašanje dozvoljeno”.

Demokratski predstavnici Džerold Nedler i Silvija Garsija govorili su detaljnije o ulozi predsjednikovog ličnog advokata Rudija Đulijanija u aferi sa Ukrajinom i kako je sprovodio Trampv plan na terenu.

Kongresmen Džejson Krou govorio je detaljnije o zaustavljanju isplate vojne pomoći Ukrajini.

Dokazi

Demokratski tim je svoje tvrdnje potkrepljivao unaprijed pripremljenim video snimcima sa svjedočenja u Predstavničkom domu i isječcima iz TV intervjua. Demokrate imaju ukupno 24 sata, podijeljeno na tri dana, da izlože argumente za smjenu američkog predsjednika.

Predsjednik Donald Tramp od početka poriče da je prekršio zakon. Dok traje suđenje u Senatu, on je sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu poručio da im “dobro ide”.

– Mislim da je naš tim uradio veoma dobar posao. I iskreno rečeno, mi imamo sav materijal. Oni ga nemaju – poručio je Tramp.

Debata

Suđenje u Senatu je počelo u utorak 13-osatnom debatom demokrata i rebublikanaca o rezoluciji o pravilima suđenja.

Većinski republikanski Senat odbacio je sve amandmane demokrata kojim su nastojale da obavežu Bijelu kuću na dostavu dokumenta u vezi sa isplatom vojne pomoći Ukrajini.

Usvojena je rezolucija o pravilima suđenja koju je predložio lider većine Mič Mekonel, a koja podrazumijeva da svaka strana ima ukupno 24 sata podijeljena u tri dana da iznese svoje argumente.

Poslije toga senatori imaju ukupno 16 sati da postave pitanja objema stranama tako što će ih napismeno podnijeti sudiji Vrhovnog suda Džonu Robertsu, jer su senatori u ulozi porotnika i ne učestvuju u raspravi.

Nakon toga, predviđeno je da se rapravlja o prijedlogu demokrata da se saslušaju svjedoci.

Rasprava

Raspravu o pravilima suđenja otvorili su advokat Bijele kuće Pet Sipoloni i kongresmen Adam Šif koji predstavlja Predstavnički dom.

– Proces može da počne. Rezolucija je zasnovana na dokumentu korišćenom u procesu vođenom u slučaju bivšeg predsjednika Klintona. Stranama je omogućeno da otvoreno iznesu stavove. Vjerujemo da ćete, kada budete čuli naše prezentacij, biti sigurni da predsjednik nije uradio ništa pogrešno. Slučaj ne postoji. Tražimo da usvojite rezoluciju – kako bi proces počeo – rekao je Sipoloni.

Adam Šif je kazao da su iznijeli “najozbiljinije optužbe protiv predsjednika”.

– Naveli smo da je vršio pritisak tako što je uslovljavao susret sa ukrajinskim predsjednikom, koji je taj susret žarko želio, tražeći protivuslugu za ličnu političku korist. Takođe, zaustavio je pomoć od 400 miliona dolara Ukrajini. Optužen je za opstruisanje Kongresa. Ako predsjednik može da utiče na istragu onda se stavlja iznad zakona. Ne može biti osuđen niti opozvan. To ga čini monarhom, što je protivno sistemu koji nastojimo da održimo – naglasio je Šif.

Istorija

Demokrate smatraju da ima dovoljno dokaza da predsjednik Tramp bude razriješen dužnosti. Republikanci, međutim, smatraju da su optužbe neosnovane i da je proces opoziva politički pristrasan.

Senatori koji treba da donesu presudu predsjedniku položili su zakletvu da će biti nepristrasni porotnici, iako je lider republikanaca Mič Mekonel već rekao da će se koordinisati sa Bijelom kućom u Trampovoj odbrani.

Odluka o smjeni u Senatu se donosi dvotrećinskom većinom ili sa 67 glasova. Većinu u Senatu imaju republikanci, pa bi uz 47 demokrata za Trampovu smjenu trebalo da glasa i 20 republikanaca, što je malo vjerovatno.

Nijedan predsjednik u američkoj istoriji nije smijenjen kao direktan rezultat procesa opoziva. Ričard Nikson je podnio ostavku, dok su Endrju Džonson i Bil Klinton opozvani u Predstavničkom domu, ali se u Senatu glasalo protiv njihove smjene.

 

 

Komentari

avatar