Andres Tegnel, glavni švedski epidemiolog, održao je juče konferenciju za medije na kojoj je otkrio da broj novozaraženih od korona virusa u Švedskoj rapidno pada.

Švedska je bila jedina zemlja u Evropi koja u martu i aprilu nije uvela drastične mjere. Zbog toga je bila meta brojnih kritika.

“Krivulja se savija prema dolje”, rekao je Tegnel na konferenciji za medije na kojoj je objavljeno da je Švedska u protekla 24 sata imala svega dva smrtna slučaja, dok su zabilježena 34 nova slučaja zaraze.

Od početka pandemije umrlo je ukupno 5.702 ljudi, a zarazilo se gotovo 80.000.

“Pozitivne vijesti, nema negativnog trenda u Švedskoj! Generalno, ovo je vrlo pozitivna vijest. Čini se i da ćemo uskoro moći normalnije da putujemo”, izjavio je Tegnel dodajući da će se postupno relaksirati mjere kod putovanja tako što će se prvo dopustiti putovanje unutar regija, a potom i u države koje imaju nisku stopu zaraženosti, manje od 20 zaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od dvije nedjelje, prenio je Index.hr.

On se osvrnuo na trend porasta broja novooboljelih u Evropi.

“Nažalost, vidimo taj negativni trend porasta broja novozaraženih širom Evrope, loše je što se to događa upravo u ovom trenutku, ali u Švedskoj taj trend ne vidimo”, zaključio je Tegnel.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve