za aktuelno.me

Piše: Sanja Baltić

Nedavno, svega par nedelja unazad, javnom pozornicom mešetarili su samozvani političari, skandal majstori, takozvani blogeri i influenseri (čast izuzecima koji će se prepoznati), starlete i mnoge druge ničije i svačije marionete. Ukratko – sve “lutke sa naslovnih strana”. Svi znamo šta se desilo, pa im za tren oka pade rejting. Izgubiše na popularnosti jer medijima i mrežama zagospodari novi influenser sa daleko najviše pratilaca, like-ova, share-ova, pregleda, retweet-ova – #COVID19 (više od 10M IG postova).

Šalu na stranu, poštujem svačiju profesiju, ali su sada sve oči uprte u pronalazače, naučnike, istraživače, sve sa ciljem da se dobiju odgovori. Već sada je jasno da će biti neophodna istraživanja o mogućim promjenama u ponašanju potrošača i konzumenata koja će uticati na održivost društvenog sistema nakon korona virusa, čime će se dobiti definitivni POV na potrošačku paradigmu. No, kako to obično biva, čovjek ne obrati pažnju dok ga ne snađe nesreća.

Korona, baš kao Kinezi (napisah jer im se divimo zbog brzine izgradnje, a korona kao da i sama zna gdje joj je zavičaj) sagradi nam za čas posla novu pozornicu. Pozornicu kojom sada dominira struka i nauka, na kojoj se najviše vjeruje znanju i obrazovanju. Kao profesionalac, nisam neskromna kada to za sebe kažem zbog decenija iskustva u oblasti marketinga i istraživanja tržišta. Rado zastanem i pročitam sve značajne publikacije jer me zanima stav javnosti, kako kažu profesionalna deformacija. Zato i zapazih skorašnji podatak koji kaže da 7 od 10 Crnogoraca potpuno vjeruje predstavnicima struke. Nije to novina, nego nešto na što smo prosto zaboravili, jer nam svakodnevnica, ne rijetko, nameće mišljenje da se ključ uspjeha nalazi u nekom drugom vodiču.

Bilo kako bilo, kad’ god se stvara nešto novo na zemlji, nalik novom poretku, događa se uz puno nereda. Zakon entropije.

Sada svi pomno pratimo i zapažamo novu medijsku scenu na kojoj se riječ daje epidemiolozima, infektolozima, nastavnicima, profesorima… Obraćaju se ekonomisti, istraživači, komunikolozi, psiholozi… Sve znalci svog zanata za koje mnogi do juče nijesu znali da postoje. Oni, bez iskustva javnog nastupa, stoje stameno bez treme, jer iz njih govori znanje. Ako u ovim teškim trenucima možemo izvući nešto pozitivno, onda je to činjenica da zahvaljujući koroni posle mnogo vremena dobismo priliku da gledamo, slušamo i čitamo intelektualne sadržaje. Hvala i medijima jer su valjda shvatili svoju ulogu. Kako Basara reče “Mračno doba mnogo polaže na svjetlost, na pedanteriju, urednost svake vrste”.

Saglasićemo se, COVID19 je velika pošast koja je zadesila čovječanstvo, već dugo traje, odnosi puno žrtava, tek će ostaviti posljedice od kojih ćemo se dugo oporavljati.

Čvrsto vjerujem da ćemo nakon svega ovoga pronaći prave smjernice, jer sad svi uviđamo jedno, ključ je u prevenciji. Njegujmo i poštujmo intelektualce, profesionalce, zanatlije i sve one koji su godine svog života ostavili u različitim učionicama, kako bi kao takvi doprinosili zajednici, gradili naše društvo i čistili put ka krajnjoj destinaciji – Evropi. Ne stajmo im na put sa koje kakvim “Breaking News”  o tome na koji način se npr. patike  nose u doba COVID19, nije primjereno trenutku.

(Autorka je diplomirani ekonomista, vlasnik i izvršni direktor Agencije za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja “Stars Up” d.o.o)

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve