Trinaesto izdanje Ljetnje škole za mlade diplomate “Gavro Vuković”, koju organizuje Ministarstvo vanjskih poslova u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), svečano je otvoreno juče u Podgorici. Ovogodišnja Ljetnja škola okupila je 47 mladih diplomata iz 28 zemalja i u najvećoj mjeri biće održana u virtuelnom formatu, usljed aktuelne globalne pandemije. Fokus ovogodišnje Ljetnje škole prema riječima ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića je na ulozi i značaju diplomatije u izgradnji održive, međusobno povezane globalne zajednice.

“Aktuelna pandemija ukazala je na neophodnost bliske saradnje i učvršćivanja povjerenja između država i svih drugih aktera međunarodnih odnosa”, kazao je Darmanović i dodao da je diplomatija imala veliku ulogu u sveobuhvatnom odgovoru na savremene izazove u cilju postizanja dugoročne stabilnosti i prosperiteta u svijetu.

On je kazao da se Crna Gora danas nalazi na ideološkoj i vrijednosnoj raskrsnici, naglasivši da je uvjeren da je od izuzetne važnosti da ostanemo na kursu evroatlantizma i evropske integracije. To, kako je kazao, predstavlja garant da će Crna Gora nastaviti da se razvija kao društvo koje je utemeljeno na poštovanju fundamentalnih ljudskih prava i sloboda svih građana, kao i drugih progresivnih vrijednosti modernih liberalnih demokratija.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve