Vrhovno i Specijalno tužilaštvo nije, kako je saopšteno na jučerašnjoj sjednici Odbora za antikorupciju, tom tijelu dostavilo izvještaj o postupanju u slučaju ‘’Koverta’’.

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović rekao je da su vrhovni i specijalni državni tužioci Ivica Stanković i Milivoje Katnić odbijanjem da dostave poseban izvještaj o aferi “Koverat” i da prisustvuju sjednici tog tijela prekršili zakon i da će o tome obavijestiti predsjednika Skupštine.

Bulatović je kazao da će, u zavisnosti od odgovora predsjednika parlamenta Ivana Brajovića, odnosno ako ne budu preduzete mjere, pokrenuti izmjene Poslovnika Skupštine, kojima će tražiti da se ukine Odbor za antikorupciju.

U opoziciji smatraju da bi trebalo pokrenuti procedure za razrješenje Stankovića i Katnića. Bulatović je rekao da je Katnić obavijestio da neće prisustvovati sjednici, ali da nijesu dobili odgovor od Stankovića, iako su po zakonu dužni da učestvuju u radu po pozivu Skupštine i njenih nadležnih radnih tijela.

“Nema dileme da su Vrhovni i specijalni državni tužioci brutalno prekršili nekoliko zakona, posebno Zakon o državnom tužilaštvu, koji propisuje obavezu da na osnovu zakona nadležog radnog tijela dostave poseban ili periodični izvješaj”, naveo je Bulatović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević ukazao je da se prvi put dešava da se neki državni funkcioner ne odazove na poziv Skupštine i nadležnih radnih tijela i da svoj izvještaj u skladu sa zakonom. On je rekao da su, ako nijesu dužni da podnose izvještaj i dolaze na sjednice Odbora, Stanković i Katnić onda prekršili zakon kada su ranije prisustvovali sjednicama skupštinskih tijela.

“Radi se o svojevrsnom ‘državnom udaru’, ali ovog puta ne jedne na drugu granu vlasti, jer tužilaštvo nije grana vlasti. Ovo je velika ‘šamarčina’ za poslanike jer mi smo ta snaga iz koje izviru druge vlasti”, naveo je Konjević.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović je saopštila da nema uslova za održavanje sjednice, jer nemaju novih informacija o slučaju “Koverta”, niti prisustvo tužilaca na Odboru. Ona je kazala da su iskorišćeni svi kapaciteti i mehanizmi parlamenta da pokažu da ništa ne kriju.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da je nedolazak Stankovića i Katnića na sjednicu znak nepoštovanja parlamenta i još jedan dokaz da je parlamentarizam na dnu.

“Radi se o uvodu u v.d. stanje u Tužilaštvu koje slijedi narednog mjeseca i prava je slika i prilika odnosa tužilačke organizacije prema parlamentu”, rekao je Damjanović i dodao da bilo ko, pa ni VDT, ne treba da analizira skupštinski poslovnik i djelokrug rada Odbora za antikorupciju.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović rekao je da su Stanković i Katnić partijski vojnici, koji slušaju jednog čovjeka – lidera DPS-a.

“I na ovaj način, svojim nedolaskom, podstiču diktaturu u državi i ohrabruju se kadrovi režima da nastave sa korupcijom, jer znaju da zbog toga neće biti kažnjeni”, rekao je Vučurović.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je da je ponašanje državnog tužilaštva drsko i bezobzirno prema Skupštini i direktno je ugrožavanje kontrolne funkcije parlamenta.

“Besmisleno je raditi ukoliko se na ovaj način oni koji bi trebalo da su prvi u suzbijanju korupcije odnose prema skupštinskom Odboru za antikorupciju”, dodala je Bošnjak.

Vuković: Bojkot je ponižavanje Skupštine

Filip Vuković iz DPS-a je poručio da ne stoje konstatacije da se neko izdigao iznad Skupštine.

‘’Konstatacije da se neko izdigao iznad parlamenta i iznad volje naroda ne stoje, možemo reći da se većina opozicije izdigla iznad parlamenta i naroda bojkotom Skupštine. Termin državni udar počinju da koriste i poslanici koji nijesu učestvovali u državnom udaru na dan izbora 2016. Neko može da se izdigne iznad parlamenta neko ne može. Specijalni tužilac je kulturno i na vrijeme obavijestio odbor da neće prisustvovati’’, kazao je on.

Vuković je istakao da ne brani Milivoja Katnića, ali da smatra da on vrlo savjesno svoju dužnost obavlja.

‘’Glasao sam da se sjednica održi iako nije imala nikakvog smisla. Državni udar sad svi koristimo. Većina vas može da dođe kad hoće, a kad se to desi nekom službeniku tog nivoa onda je to ponižavanje i ignorisanje parlamenta. Ono što vi radite, je li to ignorisanje?’’, pitao je Vuković.

 

Komentari

avatar