Velika Britanija će napustiti jedinstveno tržište Evropske unije i carinsku uniju krajem godine bez obzira na ishod razgovora i kompanije bi se trebale pripremiti za to, izjavio je portparol britanskog premijera Borisa Džonsona, javlja Reuters.

“I dalje ćemo konstruktivno pristupati strategijama i naporno ćemo raditi na postizanju sporazuma, ali bez obzira na ishod pregovora, krajem godine napuštamo jedinstveno tržište i carinsku uniju”, rekao je on.

“Zato se preduzeća moraju pripremiti za život nakon 31. decembra, što su mnogi već učinili”, prenosi Tanjug portparolove riječi.

Evropske kompanije biće gubitnici ako EU pokuša nametnuti ograničenja londonskim finansijskim ustanovama, jer neće imati pristup nekima od najlikvidnijih tržišta na svijetu, ustvrdio je krajem prošlog mjeseca britanski ministar Michael Gove.

“Postoji tek nekoliko mjesta na svijetu gdje imate tako likvidno i široko tržište kapitala”, rekao je Gove Odboru za Brexit Gornjeg doma britanskog Parlamenta, prenosi Hina.

“Ako bi EU sa svoje strane namjerno izabrao ograničiti pristup za naše finansijske usluge na njihovom tržištu, gubitnici bi bili investitori u dionice EU kompanija, koji ne bi mogli dobiti najbolju cijenu za bilo koju transakciju”, kazao je Gove.

“Bio bi to novi primjer potencijalnog nanošenja štete samima sebi sa EU-a”, rekao je i dodao da su neka finansijska pravila, naprimjer bonusi, osmišljeni kako bi naudili Londonu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve