Regionalne zdravstvene vlasti u Brazilu optužile su vladu da “skriva” umrle od koronavirusa pošto je zvaničnik Ministarstva zdravlja izrazio sumnju u službene podatke.

“Autoritaran, bešćutan i neljudski pokušaj skrivanja umrlih od Covida-19 koji se protivi etici neće uspjeti”, istaklo je Nacionalno vijeće ministara zdravstva, organizacije koja okuplja te vlasti.

Dan ranije ministarstvo je prestalo da objavljuje ukupan broj umrlih u Brazilu i daje samo broj umrlih u protekla 24 sata.

Istog je dana zatvorena i mrežna stranica koja objavljuje javne statističke podatke. Ponovo se pojavila na internetu u subotu ali samo s podacima u protekla 24 sata, bez regionalnih i ranijih podataka.

“Sa zdravstvenog gledišta, svjedoci smo tragedije (…) Neinformisati znači da je država štetnija od virusa”, upozorio je u razgovoru koji je u subotu objavljen na društvenim mrežama Bolsonarov bivši ministar zdravlja Luiz Henrike Mandeta, koji je smijenjen u aprilu pošto je izrazio neslaganje s politikom savezne vlade.

U petak je privremeni državni sekretar za nauku, tehnologiju i strateško ulaganje Karlos Vizard rekao za list Globo da se službeni podaci umanjuju zbog “izmišljenih i manipuliranih” brojeva.

Regionalne vlasti su odgovorile da su zgrožene takvom izjavom koju su nazvale “vrijednom prezira”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve