Dok se lideri opozicionih partija na državnom nivou “oštre” i pripremaju članstvo, pored Skupštine, i za bojkot parlamentarnih izbora, ukoliko vlast ne bude radila po njihovom, bojkot u nekim lokalnim parlamentima je trajao koliko i mački muž.

Najbolji primjer za to je i lokalni parlament u Kotoru koji je za opoziciju, nakon smjene, kada je na vlast ponovo došla Demokratska partija socijalista, nelegitiman sa većinom “stvorenom političkom korupcijom”, ali koji funkcioniše i u saradnji sa opozicijom. Jučerašnju sjednicu SO Kotor obilježilo je vraćanje u odborničke klupe odbornice Građanskog pokreta URA Kotor i predsjednice Opštinskog odbora URA Ljiljane Moškov. Ona je zamijenila dosadašnju odbornicu te partije Adelu Barbu, koja je podnijela ostavku. Motiv njenog dolaska u lokalni parlament, kako je kazala za Skala radio, je odluka opštinskog odbora URE da bude prisutna na svim zasijedanjima na kojima se odlučuje o tačkama dnevnog reda koje su od posebnog značaja za grad Kotor, kako bi, iz njihove vizure branili javni interes, ne baveći se nikakvim politikanstvom. Ona je podsjetila i da je dala ostavku na mjesto potpredsjednice opštine i prije formiranja nove vlasti u Kotoru. Na pitanje novinara smatra li i da bi i ostali opozicioni odbornici trebali da se vrate u skupštinske klupe, Popović Moškov je odgovorila da bi, po njenom mišljenju, odbornik trebao da brani interese grada, bio on u poziciji ili opoziciji.

„Treba da se čujemo i da pričamo jezikom argumenata, ali na žalost nemamo tu vrstu demokartije da se u Skupštini stvarno odlučuje po onome što je smisleno a ne po onome čijoj partiji pripadate“, kazala je Moškov.

Do skoro u ovoj partiji nisu govorili tako.

“Aktuelna nelegitimna većina u Kotoru pokazuje po ko zna koji put da su im fotelje i lični interesi važniji od interesa građana i opštine”, kaže se u jednom od nedavnih saopštenja GP URA iz Kotora. Podsjetimo, koliko juče, lider GP URA Dritan Abazović je još jednom pozvao opozicionare na aktivan bojkot Skupštine, ali i bojkot parlamentarnih izbora na jesen naredne godine.

Sličan stav ima i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, koji je ranije, govoreći o Kotoru istakao da je u ovom lokalnom parlamentu jednim vidom političke korupcije promijenjena volja birača i nova većina je smijenila legalnog predsjednika Opštine. Da se SNP najbolje ne snalazi u promociji bojkota pokazuje i činjenica da su mimo partije bojkot Skupštine Crne Gore prekinuli poslanici Danijela Pavićević i Srđan Milić.

Za razliku od Jokovića, njegov predsjednik Opštinskog odbora u Kotoru Ljubenko Borović tvrdi da SNP nikada nije donijela odluku o bojkotu rada lokalnog parlamenta i da je ova partija tražila da se u rad lokalnog parlamenta uključe i njeni članovi. Borović je pristao da bude član žirija za dodjelu nagrade grada Kotora “21. novembar”.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Željko Avramović saopštio je da su dobili zahtjev SNP-a u pisanoj formi u kojem se navodi da žele da se uključe u rad skupštinskih tijela.

“Budući da su prihvatili učešće u radu žirija, predložili smo Ljubenka Borovića koji je trenutno predsjednik opštinskog Odbora ove partije”, kazao je Avramović.

Borović to potvrđuje i u izjavi za Dnevne novine, navodi da SNP bojkotuje rad parlamenta na nivou Crne Gore, te da je ta odluka donijeta na sjednici glavnog odbora.

“Međutim, u Kotoru je naša partija ranije učestvovala u vlasti i imala odbornike, koji su napustili partiju. Kad su je napustili, prije dva i po mjeseca, odnosno kad je smijenjena vlast, mi smo tražili da ih isključe iz odbora, komisija, žirija itd, a da uključe one koji su članovi SNP-a, a ne one koji su napustili. Nikada SNP nije donijela odluku ni o raskidu, ni o bojkotu, ni o čemu, već su ih donosili neki koji su napustili partiju. Prihvatili smo da i dalje ostajemo, s obzirom da nismo donijeli nikakvu odluku na nivou opštine, a bili smo dio vlasti u Kotoru”, kaže Borović.

U svakom slučaju očigledno je da kod odbornika prevladavaju interesi grada u kojem žive, a ne partijski kako to centrale od njih očekuju.

Borović: Nema razloga da ne radim u interesu građana

Predsjednik Opštinskog odbora SNP-a u Kotoru Ljubenko Borović kaže da prihvata odluku da bude član žirija za dodjelu nagrada Kotora, jer je to u interesu i grada i građana.

“Ako me neko imenuje, ne vidim razlog da ne prihvatim da radim nešto što je u interesu građana”, kazao je Borović za Dnevne novine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve