Bešlin: Srpska crkva je generator nestabilnosti u Crnoj Gori

Istoričar i naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu dr Milivoj Bešlin ističe da mu je prilično cinično, kako je rekao, djelovala izjava srpskog patrijarha Irineja, koji je tužio za etnofiletizam neke manje pravoslavne crkve u regionu, a da „sam ne vidi da je eksponent ideologije srpskog nacionalizma“.

– Najočitije se to vidi u odnosima prema regionu gdje Srpska pravoslavna crkva ide ispred države i političkih pretenzija na teritorijama koje srpski nacionalizam smatra svojom teritorijom, a to su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, djelovi Hrvatske, pa i Makedonije. To je teritorija koja je zamišljena kao velikosrpski prostor i gdje državna politika Srbije, prije svega zbog međunarodnih okolnosti, ne smije da nastupa otvoreno, pa to čini crkva. Crkva je „noga u vratima“ za velikodržavni projekat Srbije – opisao je prof. Bešlin.

On smatra da ne može doći do zaokruženja crnogorske državnosti dok se ne riješi crkveno pitanje, koje je u Crnoj Gori otvoreno. Rješavanje ovog pitanja bilo bi u interesu, prije svega, društva. U ovom trenutku, Srpska crkva je negator i crnogorske države i crnogorske nacije.

Komentarišući moć političku, vjersku, medijsku, finansijsku SPC u Crnoj Gori, naglašava da je pitanje političkog djelovanja ove crkve vrlo kontroverzno.

“SPC je generator nestabilnosti u Crnoj Gori, politički je “kišobran” za brojne ekstremne političke grupe. Nekima od njih se i sudi za pokušaj državnog udara. SPC je nosilac destruktivnog ruskog uticaja u Crnoj Gori. Ona je i faktor korupcije u ekonomskom smislu, ne plaća porez i vrlo netransparentno posluje u Crnoj Gori”, naveo je Bešlin.

Osim toga, država uglavnom stoji iza SPC, a u budućnosti ne bi trebalo da ekskluzivno počne da podržava Crnogorsku crkvu kao državnu crkvu.

“Zbog toga što je crnogorsko društvo nacionalno, religijski i kulturno pluralno društvo. Pokušaj da se ekskluzivno podrži jedna vjerska zajednica bi dugoročno bio loš za Crnu Goru, koja baštini antifašizam, sekularizam, građansko je društvo i treba tako da ostane. Pored toga, Crna Gora je jedina država u regionu u kojoj predsjednik države može da kaže da je ateista i sekularista i da pobijedi na izborima. To je veliki kvalitet Crne Gore”, objasnio je Bešlin.

izvor: Pobjeda

 

Komentari

avatar