Demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden (Joe Biden) zatražio je u nedjelju od Senata kojim dominiraju republikanci da ne glasa o kandidatu za Vrhovni sud prije predsjedničkih izbora, nazivajući plan aktuelnog predsjednika i svog protukandidata Donalda Trampa izrazom “sirove političke moći”, prenosi Hina.

Namjera predsjednika Trampa da na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, imenuje drugu osobu prije izbora 3. novembra, je “naprosto provođenje sirove političke moći”, rekao je Bajden u govoru Filadelfiji.

Takvo bi imenovanje, kada bi ga podržao Senat, zacementiralo broj konzervativne većine u Vrhovnom sudu na šest naspram tri, što bi decenijama moglo uticati na američke zakone i život. Imenovanja u Vrhovni sud su doživotna.

Bajden je rekao da bi on, ako pobijedi na izborima 3. novembra, morao imati šansu nominovati novog sudiju Vrhovnog suda.

Ponovio je da bi nominovao Afroamerikanku kada bi imao priliku, što bi bilo prvi put u Vrhovnom sudu SAD-a.

Ranije u nedjelju još jedna republikanska senatorica, Lisa Murkowski, izjavila je da neće glasati za imenovanje suca Vrhovnog suda Sjedinjenih Država prije predsjedničkih izbora 3. novembra. Time je postala druga republikanska senatorica od ukupno njih 53 od 100 mjesta u Senatu koja je javno izrazila neslaganje s Trumpovom namjerom.

Senatorica Susan Collins iz Mainea u subotu je imala sličnu izjavu.

Tramp je u subotu rekao da će sljedeće sedmice objaviti nominacije za ispražnjenu poziciju Ruth Bader Ginsburg.

Većina Amerikanaca, uključujući i mnoge republikance, želi da nasljednika Ruth Bader Ginsburg u Vrhovnom sudu SAD-a odredi pobjednik predsjedničkih izbora novembru, po anketi objavljenoj u nedjelju koju je za Reuters provela agencija Ipsos.

Anketa provedena na nivou cijele države 19. i 20. septembra nakon što je objavljena smrt sutkinje Ginsburg sugeriše da se mnogi Amerikanci ne slažu s planom predsjednika Donalda Trampa.

Ispitivanje je utvrdilo da se 62 posto Amerikanaca slaže da mjesto u Vrhovnom sudu treba popuniti pobjednik izbora 3. novembra na kojima su suprotstavljeni Tramp i Bajden. Tako ne misli 23 posto ispitanih a ostatak nije siguran.

S odgodom imenovanja za poslije izbora slaže se 80 posto demokrata i 50 posto republikanaca.

Za potvrdu imenovanja Trampu je potrebna podrška Senata u kojem većinu od 53 prema 47 imaju republikanci.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell je najavio da će Senat o imenovanju glasati u sedmicama prije isteka Trumpovog mandata.

Demokrate su još uvijek bijesni zbog izbjegavanja Senata, koji je pod kontrolom republikanaca, da 2016. potvrdi imenovanje Merricka Garlanda kojega je predložio tadašnji predsjednik Barak Obama nakon što je konzervativni sudija Antonin Scalia umro deset mjeseci prije izbora.

McConnell je tada govorio da Senat u izbornoj godini ne bi trebao potvrđivati sudije Vrhovnog suda, no u međuvremenu je očito promijenio mišljenje i najavio da će podržati Trampovog kandidata.

“Nominacija Trampovog kandidata dobiće podršku američkog Senata”, rekao je McConnell.

Anketa Reuters/Ipsosa provedena je online na uzorku od 1.006 punoljetnih Amerikanaca iz cijelog SAD-a, od kojih su 463 demokrate a 374 republikanci, s marginom greške od četiri posto.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve