Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

AUTOPUT: Izdate dozvole za tri tunela i dva mosta

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je Ministarstvu saobraćaja građevinske dozvole za izgradnju tunela Klopot, Vilac i Preslo, kao i za mostove Preslo i Jabuka, na prioritetnoj dionici autoputa Bar – Boljare.

ilustracija: cdm.me

U rješenjima Ministarstva održivog razvoja se navodi da će građevinski radovi na tim tunelima i mostovima biti izvedeni prema glavnom projektu koji je uradio vodeći projektant, inženjer građevinarstva kineske kompanije CRBC, Ting Ji Peng. Uz CRBC, u projektovanju su učestvovale podgoričke firme Geo Maks i Ingenium i pljevaljski Putin.

Tuneli Klopot, Vilac i Preslo se sastoje od po dvije odvojene tunelske cijevi, svaka za po jedan smjer kretanja, piše Pobjeda.

Dužina lijeve cijevi tunela Klopot je 985 metara, a desne 815 metara. Dužina lijeve cijevi tunela Vilac iznosi 815 metara, a desne 950 metara, dok je lijeva cijev tunela Preslo dužine 495 metara, a desna 400 metara. Most Preslo je dužine 68 metara, a nalazi se na desnoj saobraćajnoj traci.

Most Jabuka je u lijevoj saobraćajnoj traci i sastoji se od dva mosta – dio Jabuka 1 – lijevo je dužine 72 metra, a dio Jabuka 2 – lijevo je dužine 575,8 metara. U desnoj saobraćajnoj traci se nalazi most Jabuka dužine 784,4 metra.

Ranije su dobijene građevinske dozvole za mostove Moračica i Gornje Mrke i tunele Vjeternik, Kosman, Jabučki krš, Gornje Mrke i Mala Trava.

Gradnja prioritetne dionice autoputa Smokovac – Uvač – Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine koji kineske kompanije imaju za završetak radova. U prošloj godini počeli su radovi na nekim od najzahtjevnijih objekata autoputa – mostu Moračica i tunelima Vjeternik i Jabučki krš.

Izgradnja te dionice autoputa koštaće državu 809 miliona EUR. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona USD na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Na njoj će biti izgrađeno ukupno 16 tunela, 13 mostova, pet vijadukata i četiri petlje

Izvor: PinkM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve