Kolumnistica Michelle Goldberg piše kako smo svi mi žrtve rata koji američki predsjednik Donald Tramp vodi protiv nauke.

U članku objavljenom u listu New York Times objašnjava da Trampova administracija koči aktivnosti eksperata dok korona virus bjesni.

Dodaje da je 2004. godine emisija “60 minuta” emitirala isječak o takozvanim “lovcima na viruse”, odnosno naučnicima koji traže insekte koji mogu preći sa životinja na ljude i izazivati epidemije.

“Najviše me brine to da ćemo propustiti sljedeću bolest koja nastane”, rekao je tada naučnik Peter Daszak, opisujući svoj strah od korona virusa koji prelazi s jednog dijela planete na drugi, istrebljujući ljude dok se tako kreće.

U godinama nakon toga, Daszak je postao predsjednik EcoHealth Alliancea, neprofitne istraživačke organizacije koja se fokusira na epidemije u nastajanju.

Istraživačka organizacija

Goldberg dodaje da je organizacija EcoHealth sarađivala s kineskim Institutom za virusologiju Wuhan na proučavanju korona virusa kod šišmiša koji mogu zaraziti ljude, “kako bi razvili mehanizme koji mogu pomoći istraživačima da postave dijagnozu i pronađu tretmane i vakcine u slučaju epidemije kod ljudi”, navodi se u magazinu Science.

Organizacija EcoHealth je 2014. godine dobila grant od Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH), sve dok njezino finansiranje nije iznenada prekinuto prije dvije sedmice. Razlog za to, kako je u nedjelju naveče navedeno u emisiji “60 minuta”, bila je teorija zavjere koju je širio republikanski kongresmen iz Floride Matt Gaetz, kada se u Bijeloj kući pojavio s gas maskom kako bi se izrugivao zabrinutosti zbog novog korona virusa.

Gaetz je gostovao u emisiji Tuckera Carlsona na Fox Newsu 14. aprila, gdje je tvrdio da su bespovratna sredstva za podršku NIH-a prebačena Institutu Wuhan, za koji je rekao da je možda izvor virusa i da je institut možda “rodio čudovište”, prema njegovim riječima.

Lažne tvrdnje

Prva od Gaetzovih tvrdnji bila je potpuno neistinita, a druga malo vjerovatna, s obzirom na to da Centralna obavještajna agencija (CIA) navodno nije pronašla nikakve dokaze o bilo kakvoj vezi između virusa i laboratorije u Wuhanu.

No, na konferenciji za novinare u Bijeloj kući nekoliko dana kasnije, novinarka desno orijentirane internetske stranice Newsmax kazala je da je u vrijeme Baracka Obame NIH dodijelio laboratoriji u Wuhanu garant u iznosu od 3,7 miliona dolara, pa je upitala: “Zašto bi Sjedinjene Američke Države davale takvu podršku Kini?”

Autorica smatra da je ukidanje bespovratnih sredstava nanijelo udarac naporima da se dođe do efikasnog tretmana i vakcine protiv korona virusa. Skrenula je pažnju na antivirusni lijek Remdesivir, koji se pokazao kao obećavajući u liječenju pacijenata s Covid-19. Kaže da je organizacija EcoHealth ta koja ga je otkrila i da je ranije testiran protiv virusa šišmiša.

Sada se ova neprofitna organizacija suočava s financijskim teškoćama koje dovode do otpuštanja.

Autorica dodaje da ovaj politički udarac na Daszakov rad predstavlja samo mali dio prezira Trampove administracije prema nauci, koji je i potkopao reakciju SAD-a na virus.

Naučni konsenzus

Goldberg dodaje da republikanci oduvijek osporavaju i osuđuju naučni konsenzus o pitanjima kao što su evolucija, istraživanje matičnih ćelija i klimatske promjene.

Donedavno se činilo da će Trampovo sabotiranje napora u borbi protiv klimatskih promjena biti najrazornije nasljeđe njegovog nepoštivanja nauke.

No, korona virus je suočio zemlju s hitnim slučajevima koji se mogu riješiti samo adekvatnim naučnim odgovorom. To znači da je Trampovo nepoštivanje iskustva i davanje prednosti bespogovornoj poslušnosti nad tehničkom kompetencijom postalo neposredna prijetnja.

Mjesecima prije početka pandemije, Reuters je izvijestio da je Trampova administracija ukinula položaj epidemiologa koji radi u centrima za kontrolu i prevenciju bolesti u Kini kako bi pomogao u otkrivanju izbijanja novih bolesti, napisala je autorica.

Kaže da je s izbijanjem epidemije administracija otpustila Ricka Brighta, jednog od vodećih američkih stručnjaka za razvoj vakcina, iz agencije koja nadgleda razvoj vakcine protiv korona virusa.

Svaki napredak koji će SAD postići u borbi protiv korona virusa bit će ostvaren uprkos saveznoj vladi, a ne zbog nje, kazala je Goldberg.

Smrtonosni virus

Goldberg je citirala riječi dr. Brighta kada je u aprilu izašao u javnost i rekao: “Govorim otvoreno jer borbu protiv ovog smrtonosnog virusa mora voditi nauka, a ne politika ili nepotizam”.

Autorica kaže da Tramp neće dozvoliti da se to dogodi. Radije bi odustao od borbe protiv virusa.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve