VIDEO: MILO ĐUKANOVIĆ: Podgorica do kraja godine dobija hram CG košarke

U Crnoj Gori tokom posljednjih deceniju-dvije napravili smo mnogo vrijednih objekata sportske infrastrukture, ali ne bih rekao da smo imali uvijek odgovarajuću politiku održavanja, tako da se često događalo da u veoma kratkom roku ti objekti budu ruinirani i da vremenom, mnogo prije nego što je to prirodno, postanu neupotrebljivi za svoju osnovnu funkciju, kazao je predsjednik KKCG Milo Đukanović tokom obilaska readova na rekonstrukciji kompleksa Sportskog centra „Morača“.

????????????????????????????????????

 

Obilazeći gradilište gdje se odvijaju radovi na rekonstrukciji Male dvorane SC ”Morača” Đukkanović izrazio zadovoljstvo što se kroz realizaciju ovog projekta afirmiše i nova praksa partnestava, uključujući i javno-privatno partnerstvo.

-Košarkaški savez dobio je koncesiju na određeni broj godina od Glavnog grada. Rekonstrukcijom ovog prostora, koji je godinama bio neupotrebljiv, dobićemo malu sportsku dvoranu. Mislimo da je to jako potrebno sportistima i Glavnog grada i Crne Gore. Veoma često je velika dvorana preskupo mjesto za odigravanje određenih sportskih događaja i potrebana je bila i mala dvorana. Reonstrukcijom ove dvorane dobijamo mjesto gdje će se odigravati košarkaški, odbojkaški, rukometni, susreti i dobijamo dvoranu sa otprilike oko 2.200 mjesta, što će biti primjereno za mnoge sportske događaje koji će su u budućnosti događati u Glavnom gradu- istakao je Đukanović.

 

 

 

Predsjednik Đukanović naglasio da se potpisivanjem ugovora sa Glavnim gradom, Košarkaški savez obavezao da će realizovati investiciju vrijednu око 4,5 miliona eura, u saradnji sa sponzorima, koji su obezbijedili novac da bi za uzvrat imali određena prava, a sve u funkciji košarkaškog sporta.

-Ovdje će, dakle, biti hram crnogorske košarke sljedećih 20 godina i zadovoljstvo je da možemo da vidimo da se radovi dobro odvijaju, da je realo planiran rok završetka investicije – do kraja ove godine i ja vjerujem da ćemo imati jedan novi kvalitetan sadržaj sportske infrstrukture za razvoj sporta u glavnom gradu i u Crnoj Gori- zaključio je Đukanović.

????????????????????????????????????

U KK Budućnost Voli predstavili su projekat za povećanje broja sjedišta u SC Morača, što je jedan od najvažnijih uslova za nastup u Evroligi iduće sezone.

Kako bi obezbijedila neophodan kapacitet od minimum 5000 stolica, uprava novog regionalnog šampiona postarala se da doda dvije montažne tribine, iza koševa.

Galerija koja će biti ispod semafora brojaće blizu 900 sjedišta, a na suprotnoj strani, na montažnoj tribini, moći će da stane oko 400 gledalaca.

-Dobili smo pohvale Evrolige da smo maksimalno dobro iskoritili pethodnih nekoliko sedmica i mislim da ćemo stići da završimo sve do kraja avgusta, kako smo i planirali. Ovim projektom ukupno dobijamo blizu 6000 sjedišta, što je mnogo više nego što zahtijevaju propisi Evrolige. Radi se i sređivanje parketa, renoviranje svlačionica, nova rasvjeta i izgradnja VIP salona. Svakodnevno smo u poslu, komunikaciji sa Evroligom i kao što smo najavili na proslavi titule sve ide mnogo bolje nego što smo očekivali- rekao je prvi čovjek Budućnosti Dragan Bokan.

Glavni projekat na adaptaciji SC Morača standardima Evrolige radiće arhitekta Mladen Đurović.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović se zahvalio predsjedniku Đukanoviću što je podržao inicijativu Glavnog grada

-To je naša obaveza, budući da je Podogrica grad mladih, grad sportista, univerzitetski centar, što je nama koji radimo u gradskoj upravi dodatna obaveza da posvećeno radimo na stvaranju što boljih uslova za razvoj sporta, za ulaganje u sport i stvaranje najbolijh mogućih uslova za trening i takmičenje naših sportista koji to zaista zalsužuju svojim rezultatima, posebno van granica naše zemlje na međunarodnim takmičenjima, jer tako na najbolji način predstavljaju našu državu Crnu Goru- istakao je Stijepović.

Stijepović je pomenuo i da je Grad radio na natkrivanju vaterpolo bazena, te otvaranju varerpolo plivačkog kluba.

-To je investicija vrijedna 2.200.000 eura i tako smo raširili bazu za razvoj plivačkog i vaterpolo sporta, omogućili našim vaterpolistima da ugoste svoje kolege iz drugih zemlja i budu domaćin prestižnih međunarodnih takmičenja. Ova sala je takođe nešto što će služiti u te svrhe, jer će omogućiti da dvoranski sportovi dobiju više prostora i za treninge i za takmičenja, a nakon ovog događaja idemo da vidimo i kako ćemo rekonstruisati veliku salu u okviru Sportskog centra kako bi se u njoj mogle odigravati utakmice Eurolige. Dakle, mi smo u prethodne četiri godine u sport u glavnom gradu uložili preko 22 miliona eura i ne samo kada je u pianju profesionalni sport. Uložili smo puno i kada je u pitanju rekretaivni sport za potrebe naših rekreativaca i sugrađana, izgradili 15 sportskih poligona, na desetine rekonstruisali, ugradili 24 sprave za vježbanje na otvorenom… Ovo je naša misija u kojoj istrajavamo i nastavićemo da i ubuduće ulažemo u naš sport i sportiste, oni to zaslužuju svojim reziltatima, a Grad ima potencijala i kapaciteta da odgovori toj svojoj obavezi- zaključio je Stijepović.

Rekonstrukcijom male sale SC, koju Glavni grad realizuje u partnerstu sa Košarkaškim savezom Crne Gore, vrijedne preko 4,2 miliona eura, Podgorica će do kraja godine dobije novu multifunkcionalnu dvoranu sa 2200 mjesta, površine 4.970 kvadratnih metara, sa najmodernijim pratećim sadržajima, što će biti još jedan novi reprezentativan sportski objekat u sklopu SC Morača.Osim postojećih tribina uvode se sa sve četiri strane dodatne tribine. Na taj način Podgorica će imati još jedan prostor za dvoranske sportove poput košarke, odbojke, rukometa, malog fudbala i borilačkih sportova čime će se rasteretiti velika sala SC i stvoriti komforniji uslovi za trenažne procese i odigravanje zvaničnih utakmica za veći broj sportskih kolektiva. Takođe, nova sala će imati i montažno-demontažni bazen i mnogo pratećih sadržaja po evropskim standardima.

U dvorani je posebno mjesto predviđeno za medije. Riječ je o galeriji za novinare koja će biti smještena iznad tribina. Takođe, prvi put u Crnoj Gori, u sali će biti instalirane i kamere koje će pružiti mogućnost praćenja utakmica i koncerata putem interneta, a dvorana će imati najmodernije svjetlosne i zvučne kompjuterizovane efekte, pa će poslužiti i za organizovanje koncerata klasične muzike, što do sada nije bilo moguće izvesti u Crnoj Gori.

izvor i foto: PinkM, AntenaM

Komentari

avatar