EU: London bez neograničenog pristupa sistemu Galileo

0

Evropska unija odbacila je zahtjev Velike Britanije za neograničen pristup satelitskom navigacionom sistemu Galileo poslije izlaska te zemlje iz Unije.

foto Rojters

Pregovarači EU za Bregzit dobili su podršku 27 članica, prenio je danas Fajnešal tajms (The Financial Times – FT).

Evropska komisija je danas ponudila članicama objašnjenje u kojima se za zahtjeve Velike Britanije navodi da prevazilazi ono što je po sadašnjim zakonima Unije moguće za treće zemlje.

Dozvoljavanjem da Velika Britanija potpuno učestvuje u sistemu Galileo, uključujući dizajn i kontrolu obezbjeđenih vojnih signala promijenilo bi prirodu tog programa EU, dok bi dozvola za industrijsko učestvovanje značila “gubitak strateške autonomije”.

London smatra da su ograničenje prestroga i da nema smisla da učestvuje u programu Galileo koji vrijedi deset milijardi eura i koji je Velika Britanija finansirala i tehnološki podržala.

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis upozorio je da bi isključivanje Velike Britanije iz programa dovelo do odlaganja do tri godine i dodatnih troškova od oko milijardu eura za ostale članice.

EU tvrdi da Velika Britanija po izlasku iz Unije može da učestvuje u Galileu samo kao treća zemlja pod manje povoljnim uslovima, na šta je i sama uticala kada je kao članica učestvovala u donošenju jednoglasne odluke da “nekim informacijama treba zaštiti članice”.

Sistem Galileo ima bezbjednosne aspekte koje samo članice EU mogu da koriste u cjelosti.

Jedan od osnovnih ciljeva Galilea je da obezbijedi EU nezavisan visoko precizan pozicioni sistem tako da se članice ne moraju oslanjati na ruske, kineske ili američke sisteme.

izvor slobodnaevropa.org

Komentari

avatar