Epilog još jednog angažmana ruske diplomatije: Grčka protjeruje dvojicu ruskih diplomata

Grčka vlada odlučila je protjerati dvojicu ruskih diplomata i zabraniti ulazak u Grčku za još dvije osobe, optužujući ih za mješanje u unutrašnje poslove i nezakonite akcije protiv nacionalne bezbjednosti Grčke, prenosi grčki dnevni list Kathimerini.

Tačnije, zvanična Atina optužuje ruske diplomate za pokušaj izvlačenja i prenosa informacija, te pokušaja podmićivanja grčkih državnih operativaca, koji su propali.

Prema izvorima iz najviših nivoa grčke diplomatije, kako navodi list Kathemerini, jedan od protjeranih diplomata biće i službenik ambasade Viktor Jakovljev.

Ovaj slučaj u prvi plan ističe postojeću napetost između Atine i Moskve, važeću u protekle dvije godine, a koja se ponajprije odnosi na regionalnu bezbjednost.

Isti izvori upućuju i na to da su se u posljednje vrijeme razni krugovi koji su povezani s ruskim interesima miješali u grčke unutrašnje poslove, posebno kroz novčane nadoknade plasirane u lokalnim opštinama, ali i metropolama u grčko – pravoslavnoj hijerarhiji.

Time se ponajprije ukazuje na napor Rusije da interveniše u osjetljivom domaćem pitanju kao što je sporazum između Grčke i bivše jugoslovenske Republike Makedonije, povodom ustanovljenja novog imena te države.

 

Komentari

avatar