Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

ZZZCG: Poslodavci da zapošljavaju domaću radnu snagu

Oni smatraju da je to šansa za sve – i za rad i za zaradu, ali i za oporavak privrede

Zavod za zapošljavanje (ZZZCG) je, u cilju povećanja sezonske zaposlenosti, apelovao na poslodavce da se okrenu zapošljavanju domaće radne snage, kao i na nezaposlene, mlade, studente i đake iz Crne Gore da gledaju ljeto kao odličnu šansu za zaradu.

“Apelujemo na poslodavce da se, još više nego do sada, okrenu zapošljavanju domaće radne snage i da potrebne radnike, prije svega, potraže među crnogorskim građanima i na domaćem tržištu”, rekli su predstavnici Zavoda agenciji Mina-business.

Poslodavci, kako su kazali, u Zavodu imaju pouzdanog partnera i staviće im sve svoje kapacitete na raspolaganje kako bi, u najvećoj mogućoj mjeri, svi zajedno obezbjedili kvalitetan kadar.

“Apel upućujemo i svim nezaposlenim osobama, mladim ljudima, studentima, đacima iz Crne Gore da gledaju ljeto kao jednu odličnu šansu za zaradu i sticanje novih znanja i vještina. Molimo sve nezaposlene sa naše evidencije da iskažu svojim savjetodavcima želju za sezonskim poslom, da redovno prate oglase koje objavljujemo na sajtu i u sredstvima informisanja i da se na njih prijavljuju”, naveli su iz ZZZ-a.

Oni smatraju da je to šansa za sve – i za rad i za zaradu, ali i za oporavak privrede.

“Samo zajedno, hrabro i složno možemo pokušati da doprinesemo da se nadoknade negativni finansijski efekti, nastali usljed globalne pandemije”, poručili su iz Zavoda.

Iz ZZZ-a su rekli da je upravo sezonsko zapošljavanje prilika da se poveća zaposlenost, u svim opštinama u državi. Sredstva koja se ulože u domaćeg radnika doprinijeće očuvanju zaposlenosti i stvoriti pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda.

“Za sezonske poslove od početka godine do 1. juna raspisano je 9,2 hiljade slobodnih radnih mjesta. Postoji interesovanje poslodavaca i ima raspisano mnogo oglasa, od kojih neki još traju. Tokom sezone se, uobičajeno, najviše traže kuvari, konobari, šankeri i sobarice”, precizirali su iz Zavoda.

Oni smatraju da je predstojeća sezona izazov za sve. U ovom trenutku ipak puno znači i uliva optimizam izuzetna epidemiološka situacija u Crnoj Gori.

“Naša država je među prvim corona free državama što je čini primamljivom destinacijom za turiste”, dodali su iz ZZZ-a.

Zavod će se, kao i prethodnih godina, maksimalno truditi da doprinese što većem angažovanju osobe sa evidencije u sezoni.

“U stalnom smo kontaktu sa poslodavcima, trudimo se da sagledamo realne šanse i mogućnosti i da pripremimo sve što je u našoj mogućnosti kako bi se izvukao maksimum od predstojeće sezone. Vjerujemo da ćemo kao dominantno turistička destinacija, u granicama realnog, i ove godine znati da iskoristimo šansu”, rekli su iz Zavoda.

Oni su podsjetili da, iako u uobičajenim okolnostima ljetnja sezona počinje u maju i traje do septembra/oktobra aktivnosti u Zavodu, na pripremi za sezonsko zapošljavanje i posredovanje za što veći broj domaćih radnika u sezoni, traju tokom čitave godine.

“Tako smo prethodne godine imali odlične rezultate kada je u pitanju zapošljavanje domaće radne snage na sezonskim poslovima. Plan je bio da se zaposli oko deset hiljada osoba sa evidencije nezaposlenih, a radilo je preko 11,5 hiljada naših državljana”, precizirali su iz Zavoda.

Pandemija novog koronavirusa je, kako su ocijenili, uzrokovala niz društveno-ekonomskih posljedica za cijeli svijet, pa tako i za region i Crnu Goru.

“Situacija sa koronom nova je za sve institucije, pa i za ZZZ. Mi smo se trudili da sve svoje kapacitete prilagodimo novonastalim okolnostima i da izađemo u susret ciljnim grupama”, saopštili su iz Zavoda.

Zavod, kako su dodali, ni u jednom trenutku, tokom novonastale situacije, nije prekidao rad. Uveden je bio poseban režim rada u svim biroima rada i sve javne i besplatne usluge su pružane online, svim korisnicima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve