Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Zvanično otvoren projekat Adriatic 42

Danas je zvanično otvoren projekat Adriatic 42 i počeo rad jedinstvenog objekta za popravku i održavanje mega jahti

U Herceg Novom, u nekadašnjem brodogradilištu u Bijeloj, danas je zvanično otvoren projekat Adriatic 42 i počeo rad jedinstvenog objekta za popravku i održavanje mega jahti.

Današnjem otvaranju projekta prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Njegova ekselencija, član odbora i izvršni direktor The Investment Corporation of Dubai Muhamed Al Shaibani, Njegova ekselencija predsjednik i izvršni direktor DP World Sultan Ahmed Bin Sulayem, predsjednik Borda direktora Adriatic 42 kapetan Rado Antolović, izvršni direktor kompanije Adriatic Marinas, Porto Montenegro David Margason, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović te brojne druge zvanice.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je će se, uz Adriatic 42, Crna Gora u svijetu predstaviti kroz zaokruženu ponudu nautičkog turizma.

„Adriatic 42 će vlasnicima jahti i njihovim posadama pored veza, nuditi i kvalitetan remont, što ih lišava obaveze da se svake godine privremeno sele iz crnogorskih marina. Sve to kao jedan reprolanac, već je kompletirano u našoj zemlji koja, takoreći do juče nije imala iole ozbiljne marinske kapacitete. I to doprinosi percepciji Crne Gore kao nove turističke destinacije na Mediteranu i u Evropi. Razvojem projekta planirano je otvaranje više stotina radnih mjesta. Pored onih u samom brodogradilištu, stvoriće se i prilike za dopunsko angažovanje brojni malih firmi koje pružaju specijalističke usluge, što predstavlja lijepu priliku ne samo za sadašnju, već i za buduće generacije“, kazao je Đukanović.


Član odbora i izvršni direktor The Investment Corporation of Dubai Njegova ekselencija Muhamed Al Shaibani poručio je da su ponosni što se zajednička investicija njihovog operativnog poslovanja u Crnoj Gori, PM Holdings LLC i lidera u pomorskoj industriji DryDocks World, ostvaruje kroz otvaranje projekta Adriatic 42.

„Zajedno smo dijelili dugogodišnju ambiciju da ponovo aktiviramo nekadašnje crnogorsko brodogradilište Bijela u Bokokotorskom zalivu, a projekat Adriatic 42 za remont i popravku, sa izvanrednom marinom za superjahte Porto Montenegro u blizini, stvoriće jedinstveno i nenadmašno iskustvo – cjelogodišnji centar za jahte na Mediteranu. Ovo je samo početak projekta Adriatic 42 i radujemo se mogućnostima zapošljavanja i prosperiteta koje će donijeti Crnoj Gori”, kazao je Al Shaibani.

Predsjednik Borda direktora Adriatic 42, kapetan Rado Antolović rekao je da, današnjim otvaranjem jedinstvenog objekta za popravku i održavanje mega jahti, počinje nova era razvoja pomorske industrije i jahtinga u Crnoj Gori.

„Na temeljima koji ovdje, na ovom po mnogo čemu posebnom mjestu, postoje od 1927. godine danas i zvanično počinje nova, održivija i modernija faza razvoja brodogradnje i remonta u Crnoj Gori. Nabavkom najbolje moguće infrastrukture i realizacijom brojnih drugih investicija, u ovaj projekat dosad je uloženo preko 40 miliona eura. Posvećen rad oko 100 sjajnih ljudi koji čine Adriatic 42 omogućio je da naš prvi klijent bude jedna od najvećih jahti na svijetu – Black Pearl. Svi naši klijenti će biti u prilici da dobiju uslugu najviših svjetskih standarda, zasnovanu na znanju naših brojnih međunarodnih i lokalnih stručnjaka“, poručio je Antolović.

Antolović je posebno naglasio važnost zaštite životne sredine, koja je jedan od ključnih prioriteta kompanije Adriatic 42.

„Znamo koliko je važno da sačuvamo ogromno prirodno bogatstvo jedinstvene Boke Kotorske. Zato je održivi pristup, koji podrazumijeva najviše ekološke i bezbjednosne standarde za sprečavanje zagađenja životne sredine, princip od kojeg ne odstupamo. Upravo nam nova i moderna oprema omogućava energetski efikasan način poslovanja i pametno korišćenje alternativnih izvora energije. Uvjeren sam da će nas, naši budući klijenti, prepoznati kao pouzdanog partnera, a Crnu Goru kao najbolju jahting destinaciju“, zaključio je Antolović koji je najavio da će se projekat i dalje razvijati kroz različite faze.

Vlada Crne Gore dala je koncesiju od 30 godina na nekadašnje Brodogradilište Bijela. Koncesija je data konzorcijumu koji čine The Investment Corporation of Dubai i kompanija Drydocks World Dubai.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
28.10.2022-19:24 19:24

Super…Porto Montenego je velicanstveno…nemam rijeci..