Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Županović: Tačan broj turista u Crnoj Gori dao bi eVisitor

Prijava i odjava gostiju putem aplikacije eVisitor nešto je što bi upotpunilo izvore saznanja o turističkom prometu u Crnoj Gori, koji su sada nepotpuni i nepouzdani, kazao je za Pobjedu profesor na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi i prodekan na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom dr Ivo Županović.

Županović, foto Radio Dux

Kako je dodao, mi nemamo egzaktan informacioni i upravljački sistem u turizmu, kao što to imaju Hrvati, a za bolju naplatu boravišne takse smatra da je potrebno i unapređenje zakona.

“E-visitor predstavlja informacioni sistem za prijavu i odjavu turista koji integriše sve turističke zajednice u Hrvatskoj. Dostupan je putem interneta bez potrebe za posebnim instaliranjem na kompjuteru, samo je zbog bezbjednosnog aspekta potrebna lozinka za svakog konzumenta sistema. U isto vrijeme, navedeni podaci su dostupni predstavnicima Nacionalne turističke zajednice, relevantnih ministarstava, poput unutrašnjih poslova, turizma, javne uprave, zatim državnih organa putem Poreske uprave, ali i raznih inspekcija, kao i državnog zavoda za statistiku”, kazao je za Pobjedu Županović.

Ovim bi se poboljšao i monitoring naplate boravišne takse, prvenstveno se misli na interesovanje za Poresku upravu, turističke organizacije na raznim nivoima i inspekcije.

Kako ističe Županović, eVisitor omogućava uvid u osnovne informacije svih turističkih zajednica, te oko 60.000 pružalaca usluga smještaja, a posmatrana turistička zajednica ima uvid u sve prikupljene podatke o istim i njihovim smještajnim objektima kao i kretanjima turista na svom području.

“Dakle, na bazi evidentiranih prijava i odjava gostiju te podataka o pojedinom smještajnom objektu eVisitor, automatski, na bazi kriterijuma koji se odnose na kategoriju turističkog mjesta, trajanje sezone i druge elemente karakteristične za obračun, pravi kalkulaciju boravišne takse po smještajnom objektu, ali i povezuje i upoređuje izvršene uplate sa zaduženjima i time generiše trenutnu obavezu po ovom osnovu”, kaže Županović.

Kroz ovaj sistem možemo dobiti značajne informacije o profilu naših turista i turističkim trendovima, odnosno kako ćemo u skladu s njima svim našim potencijalnim gostima Crnu Goru još više približiti kao poželjnu turističku destinaciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve