Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Žugić: Veća potrošnja i snažnije investicije dovešće do ekonomskog rasta

Postoji rizik da politika niskih referentnih kamatnih stopa dovede do globalne stagflacije, poručio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana

Postoji rizik da politika niskih referentnih kamatnih stopa dovede do globalne stagflacije, poručio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić na sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana.

foto CBCG

“U cilju izbjegavanja ovog rizika moraju se „preduzeti mjere koje će postepeno podsticati potrošnju i snažnije investicije, što će dovesti do normalizacije kamatnih stopa i održivijeg ekonomskog rasta“, istakao je Žugić.

Sastanak guvernera održava se u Pragu i traje od 20. do 22. novembra. Ovogodišnji sastanak Kluba guvernera posvećen je aktuelnim pitanjima vezanim za ekonomske trendove u svijetu, kao i za monetarnu politiku, odnosno njene prioritete koji treba da osiguraju finansijsku stabilnost, podrže ekonomski rast i obezbijede jačanje otpornosti finansijskog sistema.

Učesnici skupa su ocijenili da globalizacija ima veliki uticaj na sve makroekonomske indikatore na svjetskom, ali i na nacionalnom nivou, što zahtijeva aktivnu ulogu centralnih banaka. U isto vrijeme, efekti „prelivanja“, posebno kao rezultat odluka Evropske centralne banke (ECB) i Federalnih rezervi (FED), utiču na nacionalne ekonomije i njihove finansijske izglede. Sve ovo zahtijeva sinhronizovan i koordiniran odgovor zajednice centralnih banaka, zaključili su učesnici skupa.

Direktorica Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanje i statistiku Centalne banke Crne Gore Marijana Mitrović Mijatović učestvovala je u radu panela posvećenog upravljanju podacima u kontekstu monetarne politike.

Na ovom panelu razmijenjeni su stavovi u vezi sa izazovima sa kojima se suočavaju centralne banke u proizvodnji pouzdanih statističkih podataka neophodnih za adekvatne odluke u segmentu makroprudencione politike.

Klub guvernera zemalja centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana okuplja dva puta godišnje guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unapređenja međusobne saradnje. Članstvo u ovoj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve