Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Žugić: Sa zadovojstvom sam prihvatio prijedlog da budem guverner, neutemeljno plasiranje informacija o meni i mojoj porodici

Žugić smatra da bi poslanici trebalo da podrže prijedlog da on bude ponovo guverner CBCG

Guverner Centralne banke Radoje Žugić kazao je danas da je sa zadovoljstvom prihvatio prijedlog predsjednika države Mila Đukanovića da on ponovo bude guverner. Kazao je da za to postoji zakonski osnov i smatra da bi poslanici trebalo da podrže prijedlog da on i dalje obavlja funkciju guvernera CBCG.

On je komentarišući, na konferenciji za novinare, to što ga je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predložio ponovo za guvernera CBCG kazao da od političara zavisi kako će reagovati, ali dodaje, postoji zakonski osnov za novi mandat. Žugić smatra da bi poslanici trebalo da podrže prijedlog da on bude ponovo guverner CBCG.

Na pitanje šta će biti ako ne dobije potrebnu podršku u Skupštini te da li će nastaviti da vodi CBCG u v.d. stanju Žugić je odgovorio: “To je pitanje za pravnike.”

“U CBCG ne stanuju politikani, CBCG ne radi selektivno, pa ni kad je u pitanju Prva banka. To su pokušaji politizacije predsjedničke institucije. U Centralnoj banci nema selektivnosti i nema politike. To što se pojavljuje u medijiima je skretanje pažnje sa efikasnog rada guvernera i ove institucije”, poručio je Žugić.

Prema njegovim riječima, misli da je razlog politizacije priče o njegovom mandatu to što je prijedlog došao od predsjednika države.

CBCG bilježi pozitivne rezultate

Centralna banka Crne Gore bilježi pozitivne rezultate uprkos brojnim izazovima. Posebnu pažnju smo obraćali na zašstitu potrošača. Jačamo saradnju sa bankama. Neselektivni smo, saopštio je guverner CBCG Radoje Žugić.

“Danas je bankarski sistem u najvećem dijelu ključnih parametara na istorijskom maksimumu i sa pizitivnim trendovima. Imamo rast aktive od 1,67, rast depozita, šsto je znak visokog povjerenja u bankarskj sistem i u regulatora. U prvih osam mjeseci imali 923,5 miliona podrške realnoj ekonomiji i stanovništvu. To je u iznosu na lani rast od 30 odsto, a u odnosu na kovid godinu rast od 70 procenata”, istakao je on.

Žugić naglašava da su pojačali superviziju, te da su značajno unaprijedili prevenciju pranja novca.

“Centralna banka je radila profesionalno. Imamo jednu od snažnijih institucija ne samo u Crnoj Gori već i u okruženju. Ako bi bilo prostora naše priključivanje Evropskoj centralnoj banci ne bi dugo trajalo”, istakao je guverner.

On je naglasio da su MMF, Evropksa centralna banka i Evropska komisij ocijenili da je bankarski sektor ostalo stabilan.

“Nedavno radili procjenu kvaliteta aktive. Ocjena je da je bankarski sistem stabilan i visoko likvidan. Nijedna banka nije sistemski ugrožena”, saopštio je Žugić.

“Neutemeljno plasiraju informacije o meni i mojoj porodici. Žugić kao ministar finansija nije imao učešća niti potpisa veznao za Abi Dabi fond”, istakao je Žugić.

Odgovarajući na pitanje da li je zaslužio da bude treći put na čelu CBCG Žugić je rekao da je sa posebnim zadovojstvom privatio prijedlog predsjendika Đukanovića.

“Pisalo se da je Žugić utajio 500 miliona poreza. Ministar finansija nikako nije mogao da utaji taj porez. Atlas banka je banka koja je imala velike probleme u svom radu, a kada je njena imovina bila niža od obaveza korali smo uvesti stečaj”, kazao je on.

Oko pronevjere u CKB

“Mi nismo policija. Da li je neko falsifikovao potpis ili ne to je posao za policiju, mi ne kontrolišemo da li je neko brojao novac”, kazao je Žugić.

Na pitanje da li ima nepotizma u CBCG Žugić odgovara da je riječ o najjačoj kadrovskoj instituciji u Crnoj Gori.

“Svu konkursi koji su bilo raspisani bili validirani sa četiri komisije. Prošli su najbolji. Među njima je samo jedan član moje porodice. I to ga nisam ja primio. Nije moj potpis na dokumentu”, naglasio je on.

Oko informacija koje su se pojavile u medijima o krivičnoj prijavi za prodaju dragog kamenja Žugić je naglasio da niko iz CBCG, ni on nema nikakvu odgovornost osim za čuvanje opala.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve