Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Žugić sa guvernerom Centralne banke Mađarske: Tehnička podrška razvoju srednjih, malih i mikro preduzeća

''Tokom bilateralnog sastanka bilo je riječi o stanju u finansijskom i bankarskom sistemu Crne Gore i Mađarske, izazovima sa kojima se suočavaju centralne banke, i njihovim mogućim rješenjima''

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sastao se danas u Budumpešti sa guvernerom Centralne banke Mađarske Giorgiem Matolčiem.

“Tokom bilateralnog sastanka bilo je riječi o stanju u finansijskom i bankarskom sistemu Crne Gore i Mađarske, izazovima sa kojima se suočavaju centralne banke, i njihovim mogućim rješenjima. Na sastanku je konstatovano da regionalna saradnja danas dobija još vise na značaju, jer je kroz partnerski odnos i uzajamnu podršku, lakše suočavanje sa poteškoćama”, saopšteno je iz Centralne banke.

Guverner Žugić zahvalio je na učešću Centralne banke Mađarske u programima tehničke pomoći koji se finansiraju iz pretpristupnih sredstava Evropske unije, a posebno u “Programu za jačanje kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana u cilju njihove integracije u Evropski sistem centralnih banaka”, u okviru kojeg centralne banke zemalja Zapadnog Balkana mogu razmjenjivati iskustva sa svojim evropskim kolegama. Cilj programa je usklađivanje standarda, odnosno podrška pripremi centralnih banaka Zapadnog Balkana za njihovu integraciju u Evropski sistem centralnih banaka.

“Guverner Matolči naglasio je da je proširenje Evropske unije prema Zapadnom Balkanu naročito važno za Mađarsku, te će stoga Centralna banka Mađarske rado pružiti stručnu pomoć centralnim bankama tih država”, dodaje se u saopštenju.

Na današnjem sastanku dogovorena je i tehnička podrška Centralne banke Mađarske, u cilju razmjene iskustva i znanja za unapređenje alata za razvoj srednjih, malih i mikro preduzeća, kao najvažnijeg dijela crnogorske ekonomije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve