Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Žugić: Povećanje plata u Crnoj Gori nije praćeno ni rastom produktivnosti niti stvaranjem nove vrijednosti

Guverner Centralne banke na Godišnjem forumu Bečke inicijative

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić učestvuje na Godišnjem forumu Bečke inicijative čiji je domaćin ove godine Narodna banka Republike Sjeverne Makedonije i koji se održava od 22. do 24. marta u Skoplju. Guverner CBCG osvrnuo se na situaciju u Crnoj Gori, navodeći da je jedan od ključnih unutrašnjih faktora koji utiče na inflaciju nedavno povećanje plata, koje nije praćeno ni rastom produktivnosti niti stvaranjem nove vrijednosti.

Skup je otvorila guvernerka Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije Anita Angelovska-Bezoska, a u prvoj panel sesiji, pod nazivom „Monetarna i fiskalna politika u svijetu visoke inflacije“ govorili su i guverner CBCG Radoje Žugić, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, guverner Narodne banke Slovačke Peter Kažimir, ministar finansija Sjeverne Makedonije Fatmir Besimi i potpredsjednica Evropske investicione banke Lilijana Pavlova.

Sa skupa je poručeno da će se „inflatorni rast ove godine usporiti, kako u razvijenim ekonomijama, tako i u ekonomijama u razvoju, kao rezultat stabilizacije cijena sirovina, smanjenja pritisaka na strani ponude i odlučne reakcije monetarnih vlasti“.

“Znaci usporavanja su već vidljivi, ali je još rano za proglašavanje pobjede nad inflacijom. Ključno je sačuvati stabilnost cijena, ali i finansijsku stabilnost, jer je to jedini način da se očuva povjerenje javnosti. Istovremeno, finansijski sistemi treba da se prilagode prelasku u zelenu i digitalnu budućnost“, istaknuto je u uvodnim govorima na prvoj panel sesiji.

Guverner CBCG osvrnuo se na situaciju u Crnoj Gori, navodeći da je jedan od ključnih unutrašnjih faktora koji utiče na inflaciju nedavno povećanje plata, koje nije praćeno ni rastom produktivnosti niti stvaranjem nove vrijednosti.

“Rast zarada je stimulisao tražnju, ne samo za proizvodima i uslugama, već i za kreditima, što je u određenoj mjeri podstaklo inflatorna očekivanja i djelovalo u inflatornom pravcu. U srednjem roku, ovo može usloviti povećanje budžetskog deficita, čije je servisiranje već otežano, usljed pogoršanja uslova zaduživanja“, dodao je Žugić.

“Bečka inicijativa“ je platforma koja povezuje međunarodne finansijske institucije, bankarske regulatore i predstavnike bankarskih grupacija iz Evrope, prisutne u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope. Osnovana je koordinacijom Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, tokom prvog talasa globalne finansijske krize 2009. godine.

Na Godišnjem forumu u Skoplju učestvuju guverneri centralnih banaka iz regiona Centralne i Jugoistočne Evrope i visoki predstavnici Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Evropske centralne banke i Evropske komisije, kao i predstavnici bankarskog sektora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve