Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

Žugić na sastanku sa šefom Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i uticaju koji na nju može imati rat u Ukrajini. Konstatovano je da je bankarski sektor, koji čini preko 90 odsto finansijskog sistema u Crnoj Gori, stabilan i da glavni indikatori poslovanja banaka bilježe pozitivne trendove

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa šefom Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Kristoferom Šeldonom.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i uticaju koji na nju može imati rat u Ukrajini. Konstatovano je da je bankarski sektor, koji čini preko 90 odsto finansijskog sistema u Crnoj Gori, stabilan i da glavni indikatori poslovanja banaka bilježe pozitivne trendove.

„Svjesna nesigurnosti usljed aktuelnih geopolitičkih dešavanja, ali i dalje neizvjesnog okončanja pandemije COVID-19, Centralna banka pažljivo prati situaciju kako bi, u slučaju potrebe, primijenila adekvatne makroprudencione mjere“, kazao je guverner Žugić.

On se zahvalio Šeldonu na tehničkoj pomoći koju ova institucija pruža Centralnoj banci Crne Gore, a koja se odnosi na oblast modernizacije platnog prometa, kroz podršku za izradu tehničke specifikacije za sistem instant plaćanja i standardizovanje nacionalnog QR koda.

Itaknuto je da Centralna banka Crne Gore u potpunosti podržava projekat modernizacije platnih sistema zemalja Zapadnog Balkana, koji se realizuje uz podršku Svjetske banke, Evropske komisije i Regionalnog Savjeta za saradnju (RCC), a koji će zemljama učesnicama omogućiti značajno unapređenje efikasnosti međunarodnog platnog prometa, dalje jačanje standarda sajber bezbjednosti i smanjenje troškova doznaka.

Šeldon je istakao da je Svjetska banka posvećena nastavku saradnje sa Crnom Gorom, te da će buduća podrška biti definisana kroz novi Strateški okvir partnerstva Svjetske banke sa Crnom Gorom za naredni petogodišnji period, koji je u pripremi. Strateški okvir će, po riječima g. Šeldona, biti usmjeren na dva glavna cilja, i to: povećanje otpornosti ekonomije i održiviju zaštitu životne sredine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve