Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Žugić na Istanbulskom ekonomskom samitu: Neophodna zajednička akcija za rješavanje krize globalnog snabdijevanja

Kako je saopšteno iz CBCG, lanci snabdijevanja, trgovina, transport, turizam, inovacije i transformacije u energetici, te njihov uticaj na globalnu ekonomiju, glavne su teme ovogodišnjeg samita

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić jedan je od govornika na VI Istanbulskom ekonomskom samitu koji se održava 8. i 9. decembra, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Kako je saopšteno iz CBCG, lanci snabdijevanja, trgovina, transport, turizam, inovacije i transformacije u energetici, te njihov uticaj na globalnu ekonomiju, glavne su teme ovogodišnjeg samita.

“Za održivi razvoj globalne ekonomije potrebno je da pojedinačne zemlje upravljaju sopstvenim razvojem na način koji ne ugrožava ekološku ravnotežu”, poručeno je sa Samita.

Učesnici su saglasni u ocijeni da je za bolju budućnost neophodno povećati proizvodnju obnovljive energije, te da svaka zemlja treba da doprinese borbi protiv klimatskih promjena, kroz iniciranje i realizaciju ekološki prihvatljivih aktivnosti.

Govoreći na panelu o globalnim lancima vrijednosti, guverner Žugić je istakao da „banke daju doprinos dobrom funkcionisanju lanaca vrijednosti kroz razvoj novih tehnologija i digitalizaciju svojih usluga“.

Uvažavajući ekološke kriterijume i principe zelene ekonomije, banke su istovremeno fokusirane i na očuvanje životne sredine, istakao je Žugić i dodao da Centralna banka Crne Gore podstiče banke u Crnoj Gori da podrže klimatski orijentisane investicije i one namjenjene dekarbonizaciji industrije, i da u novim okolnostima prepoznaju i iskoriste šansu za razvoj novih proizvoda.

Istanbulski ekonomski samit, koji se održava jednom godišnje, ima za cilj održavanje i snaženje koordinacije između zemalja, sektora i institucija i predstavlja jednu od najcjenjenijih platformi za raspravu o globalnoj ekonomiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve