Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Značajno bolji uslovi za penzionisanje

Osim povoljnosti koje se odnose na visinu obračunatih penzija, Vlada je predloženim izmjenama utvrdila i novi način budućeg usklađivanja penzija, koji je za penzionere značajno povoljniji od postojećeg rješenja

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se značajno unapređuju uslovi penzinosanja i usklađivanje penzija i povećava minimalna penzija.

Kako je saopšteno iz Vlade, izmijenjenim Zakonom se unapređuju uslovi penzionisanja jer se iz obračunskog perioda isključuje jedna četvrtina perioda staža koje su budućim penzionerima bile najnepovoljnije.

“Na ove pogodnosti imaće pravo svi osiguranici koji su pravo na penziju po prvi put ostvarili od 1. januara 2020. godine”, naglasili su.

Osim povoljnosti koje se odnose na visinu obračunatih penzija, Vlada je predloženim izmjenama utvrdila i novi način budućeg usklađivanja penzija, koji je za penzionere značajno povoljniji od postojećeg rješenja.

“Umjesto dosadašnjeg usklađivanja sa 75 odsto kretanja potrošačkih cijena i 25 odsto kretanja zarada uvodi se usklađivanje po “rotirajućoj formuli” sa 75 odsto parametra koji je veći i 25 odsto parametra koji je manji. Navedene pogodnosti će ubuduće dovesti do ubrzanijeg rasta primamja svih penzionera, što je rezultat trajnog Vladinog opredjeljenja da u kontinuitetu unapređuje standard najstarije i zaslužne populacije”, dodaje se u saopštenju.

Predlog zakona utvrđen je nakon jučerašnjeg završnog sastanka predsjednika Vlade Duška Markovića sa socijalnim partnerima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve