Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Zirojević: Obmanjivanje javnosti ne dovodi do cenzusa

“Valjda je svima jasno da su Socijaldemokrate jedina partija koja se na ozbiljan, stručan i argumentovan način sve vrijeme od javne rasprave u avgustu 2018. godine bavila pitanjem potrebe daljeg unapređenja performansi aerodroma i činjenično ukazivala na manjkavosti koncesionog modela", saopštio je portparol SD-a Nikola Zirojević

Zbog činjenice da su se u javnosti pojavile određene dnevno-političke predizborne manipulacije vezano za jučerašnje glasanje u Skupštini Crne Gore, jer se na Cetinju, usljed tehničkih nemogućnosti, nije moglo vidjeti ko je kako glasao, Socijaldemokrate su saopštile da su glasali da se na dnevni red uvrsti Rezolucija o očuvanju Aerodroma.

Nikola Zirojević

“Valjda je svima jasno da su Socijaldemokrate jedina partija koja se na ozbiljan, stručan i argumentovan način sve vrijeme od javne rasprave u avgustu 2018. godine bavila pitanjem potrebe daljeg unapređenja performansi aerodroma i činjenično ukazivala na manjkavosti koncesionog modela i koja je ponudila konkretan model da aerodromi, kojima upravlja država, sami uzmu kredit bez državnih garancija i da shodno neophodnom poboljšanju poslovnih performansi ostvaruju na stotine i stotine miliona profita u narednih trideset godina”, saopštio je portparol SD-a Nikola Zirojević.

I to nijesu radili kao što to neki sad, kako dodaju, rade zbog izbora u Tivtu, nego zato što tu priču zagovaraju još od aprila 2003. godine, od preuzimanja Aerodroma na upravljanje od strane države, kada su Aerodromi u Podgorici i Tivtu, nakon višegodišnjih pregovora, preuzeti od srbijanske kompanije JAT i postali vlasništvo Vlade Crne Gore.

“Ne vjerujemo da postoji neko u Crnoj Gori ko ne zna da su ministri saobraćaja Brajović i Lompar, direktori Aerodroma Đuričković i Orlandić, poslanici Šehović i Mugoša, predsjednik tivatskog odbora Zdravko Mitrović, koji su vodili i vode priču svih ovih godina o neophodnosti da Aerodromima kao monopolskim i jednim od naših najuspješnijih preduzeća upravlja država, u Socijaldemokratama Crne Gore. Zato je prilično jeftino, providno a iznad svega nekorektno vrijeđati zdrav razum građana i manipulisati sa pričom oko očuvanja Aerodroma”, pojasnio je Zirojević.

Takođe, bez obzira što je ministar zdravlja iz njihove partije, glasali su i da se rasprava o rezultatima u sektoru zdravstva uvrsti u dnevni red jer bi to bila odlična prilika da na argumentovan način govore o onome što je postignuto u tom sektoru u posljednje tri i po godine. Bila bi to dobra prilika da odgovore zašto je na rang listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (ECHI), od 35 zemalja – Crna Gora sada na 23. mjestu, a prije tri godine je bila na pretposljednjem 34. mjestu.

“Važno bi bilo diskutovati i oko ulaganja u kapitalnu zdravstvenu opremu i to nakon deset godina, u iznosu od preko 10 miliona eura, oko višemilionskih rekonstrukcija brojnih zdravstvenih objekata. Naravno, razgovarali bi o skromnom, ali održivom povećanju zarada zdravstvenim radnicima, dogovorenom sa socijalnim partnerima, od 12 + 3 odsto, ili o više stotina dodijeljenih specijalizacija i još mnogo toga. Željeli smo da otvoreno razgovaramo i o brojnim izazovima u sektoru zdravstva, koji su višedecenijski i koji moraju biti riješeni u što kraćem roku, a prvenstveno se tiču unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite i neophodnog daljeg poboljšanja socio-ekonomskog položaja zdravstvenih radnika i generalno njihovog statusa u crnogorskom društvu”, navodi Zirojević.

Dodaju i da su sami podržali inicijativu da se ministar iz njihove partije sasluša u Skupštini i prilikom tog saslušanja činjenično, a ne uskopartijski i dnevnopolitički, ukazali na izazove ali i ponudili rješenja u pravcu poboljšanja stanja u crnogorskom zdravstvu. Htjeli su podsjetiti i na to da su najglasniji u “borbi za ljekare” oni koji se tih ljekara nijesu sjetili niti jednog trenutka u 18 godina dok su bili u vlasti i dok su imali konkretne mehanizme da im pomognu.

“I na kraju, Socijaldemokrate nijesu glasale protiv da se u dnevni red uvrsti tekst Zakona o PIO, koji su “plagirali” poslanici jedne opozicione partije, jer je to tekst koji je dogovoren na Socijalnom savjetu između Vlade i socijalnih partnera. Sa druge strane, upravo je poslanik naše partije jedan od potpisnika inicijative za održavanje kontrolnog saslušanja ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, povodom očekivanih izmjena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju sa fokusom na potrebu poboljšanja položaja penzionera u crnogorskom društvu, koja je prihvaćena na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje. Podsjećamo da su tu inicijativu prije sedam dana podržali i za nju glasali isti oni koji danas pokušavaju da ubijede javnost da samo oni žele da se o tome raspravlja. Toliko o istinitosti, a o principijelnosti i po ovom pitanju će biti više nego dobra prilika da razgovaramo na pomenutom saslušanju resornog ministra rada i socijalnog staranja”, navodi on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve