Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Zimska turistička sezona otvorena na ski centru Kolašin 1600: Od sjutra uslovi za skijanje

Zimska turistička sezona danas je i zvanično otovorena na ski centru Kolašin 1600. Uzevši u obzir da visina sniježnog pokrivača iznosi oko 30 santimetara, kao i da meterolozi najavljuju konstantne sniježne padavine u narednoj sedmici, iz menadžmenta očekuju da će se već sjutra stvoriti uslovi za bezbjedno skijanje i da će cijela infrastruktura ski centra biti stavljena u funkciju

Zimska turistička sezona danas je i zvanično otovorena na ski centru Kolašin 1600. Uzevši u obzir da visina sniježnog pokrivača iznosi oko 30 santimetara, kao i da meterolozi najavljuju konstantne sniježne padavine u narednoj sedmici, iz menadžmenta očekuju da će se već sjutra stvoriti uslovi za bezbjedno skijanje i da će cijela infrastruktura ski centra biti stavljena u funkciju.

“Konktretno danas posjetioci ski centra Kolašin 1600 dobijaju gratis panoramsku vožnju, ali kao što vidite, i nema pretjerano gostiju, a i takvi su i vremenski uslovi da se ta vožnja i ne može upražnjavati. Najveći uzrok malog broja gostiju su upravo postojeće mjere zdravstvenih vlasti, konkretno  zabrana međugradskog saobraćaja. Međutim, mi smo apelovali na nadležne da još jednom razmotre ove mjere za predstojeće praznike i nadamo se da će uslišiti nešto od toga”, kazao je direktor DOO Skijališta Crne Gore Miloš Popović.

Mjere su, smatra on, veliki ekonomski udarac kako za sami Ski centar, tako i za cijelu privredu na sjeveru.

“Ski centar je motor privrede sjevera Crne Gore i ako on nema mogućnosti da radi, onda i cijela privreda ispašta zbog toga. Za praznike smo imali dogovorene aranžmane sa ozbiljnim turoperatorima iz Albanije, koji su bili ugovoreni sa hotelom Hilton kao i sa Biankom i ostalim hotelima u Kolašinu. Međutim, svi ti aranžmani se polako otkazuju zbog tih svih mjera. Ski centar je apsolutno spreman za zimsku turističku sezonu , snijega imamo i čitava infratsruktura skijališta će vrlo brzo biti u funckiji skijanja”, istakao je Popović.

On je dodao da se ponuda za predstojeću sezonu sastoji 10,5 km skijaških staza, što je 6,5 km više nego u prethodnoj sezoni, a tu su između ostalog i restoran Troglav sa kapacitetom od 400 mjesta, ski rental, škola skijanja i dječiji poligon za obuku.

“U sazanju sam od kolega da će i susjedni Ski centar Kolašin 1450 biti u funkciji za predstojeće praznike, te da će vrlo brzo biti otvoreni i Savin kuk na Žabljaku, Vučje u Nikšiću kao i Hajla u Rožajama”, naveo je on.

U cilju spječavanja širenja virusa COVID 19, iz Skijališta su pokrenuli posebne procedure u skladu sa epidemiloškim mjerama koje su, kako smatra Popović, rigoroznije od mjera koje preporučuju nadležni.

“Takođe imamo i propisanu jednu kovid garanciju za sve skijaše u slučaju da neko kupi sezonski skipas ili karte. To pruža  mogućnost skijašima, u slučaju zaraze, da, uz nalaz ljekara, te skijaške dane iskoriste u drugom dijelu zimske sezone, ili kad im to bude odgovaralo. Takođe, postoji i opcija vraćanja novca skijašima u slučaju da, zbog nekih određenih epidemiloških mjera, skijalište bude zatvoreno”, poručio je Popović.

Današnji lijepi zimski ambijent, smatra predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović, nagovještva da će biti uslova za odvijanje zimske turističke sezone.

“Ovom početku su prethodile velike poteškoće koje je imala turistička privreda, a pandemija je učinila svoje. Ali, s druge strane, mislim da turistička privreda zaista ima vrijedne ljude koji žele da se bore kako bi održali firme i našli modele kako bismo mi imali zimsku turističku sezonu. Moramo naglasiti da imamo ograničenja što se tiče mjera. Ovih dana smo imali i okupljanja turističkih poslenika, gdje smo zatražili da se te mjere malo ublaže, kako bi se mogla odvijati zimska turistička sezona. Mi u lokalnoj upravi imamo razumjevanja za sva ta ograničenja, ali očekujemo da će država ipak naći adekvatne modele kako bi zimska turistička sezona mogla da se odvija”, poručio je predsjednik Opštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve