Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Zemlje istočne i jugoistočne Evrope obavezuju se da će do 2030. godine obnoviti više od 4 miliona hektara zemljišta pod šumom

Pokrenute 2011. godine od strane vlade Nemačke i Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), globalni napori pokušavaju da do 2030. godine vrate 350 miliona ha degradiranog i obešumljenog zemljišta

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i načelnik Direkcije za šumarstvo Ranko Kankaraš učestvovali su na ministarskom sastanaku o obnavljanju šumskih predjela ECCA30/Bonn Challenge u istočnoj i jugoistočnoj Evropi koji je održan juče. Sastanak predstavlja prvi pokušaj da se ojača politička posvećenost i unaprijedi saradnja na obnovi šumskog pejzaža u regionu.

Zemlje istočne i jugoistočne Evrope (Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Moldavija, Albanija, Severna Makedonija, Poljska, Slovačka, Slovenija, Turska, Ukrajina) preduzimaju hrabre akcije sa posvećenošću da obnove više više od četiri miliona hektara šumskog zemljišta do 2030. pod Globalnim bonskim izazovom, objavljeno je na ministarskom sastanku koji su organizovali UNECE i FAO u okviru Dekade UN -a za obnovu ekosistema.

Pokrenute 2011. godine od strane vlade Nemačke i Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), globalni napori pokušavaju da do 2030. godine vrate 350 miliona ha degradiranog i obešumljenog zemljišta.

Stijović je izrazio zadovoljstvo zbog potpisavanja Deklaracije naglasivši da se će Crna Gora obnoviti više od 20.000 hektara šuma, uništenih ili oštećenih u šumskim požarima u posljednjih deset godina, te degradiranih visokih šuma i šuma u kojima je zbog različitih uticaja šumska svojina uništena.

Stijović je istakao da Crna Gora trenutno radi na novoj Strategiji razvoja za narednih pet godina u kojoj će obnova šuma biti jedan od prioriteta.

Sastanak je pružio priliku istočnim i jugoistočnim evropskim zemljama da se pridruže, doprinesu i ojačaju napore globalnih zajednica u okviru Bonskog izazova (globalna inicijativa za dovođenje 350 miliona hektara degradiranog i pošumljenog zemljišta u obnovu do 2030. godine) i ECCA30 (regionalna inicijativa za obnovu šuma Evrope, Kavkaza i centralne Azije sa ciljem od 30 miliona hektara do 2030. godine).

Ministri su naglasili značaj obnove šuma kako bi se suočili sa klimatskim izazovima i preokrenuli neke od njegovih uticaja. Angažovanje sa zajednicama uz integrisanje obnove pejzaža u nacionalne strategije biće od suštinskog značaja za izgradnju veće otpornosti i usklađivanje nacionalnih, regionalnih i međunarodnih napora za obnovu i sadnju šuma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve