Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Željezarci ponovo na krovu fabrike: Šrajkuju glađu, čekaju Abazovića i Davidovića

Predstavnik radnika Ivan Vujović rekao je da traže od potencijalnog kupca Miodraga Davidovića da kaže da li preuzima Željezaru ili ne, te da ne žele više da čekaju

Radnici nikšićke Željezare Tosčelik ponovo su na krovu fabrike počeli štrajk glađu. Za TVCG su saopštili i da su od danas zauzeli fabriku i da su oni vlasnici Željezare. Pozivaju premijera Dritana Abazovića i nikšićkog biznismena Miodraga Davidovića i da dođu u fabriku i da objasne radnicima ko, kako su naveli, govori istinu.

Pregovori oko preuzimanja nikšićke Željezare između biznismena Miodraga Davidovića i predstavnika turskog “Toščelika” danas, izgleda, nisu dali konkretne rezultate.

Predstavik radnika Ivan Vujović kazao je za TVCG da očekuju dolazak premijera Dritana Abazovićeva, jer radnici kako dodaje, traže da država preuzme fabriku.

“Ako Davidović nije u stanju da preuzme fabriku neka to onda učini država”, naveo je Vujović.

Kaže i da danas nijesu dobili informacije od Davidovića, samo su iz medija čuli da nikšićki biznismen od nadležnih ministarstava nije dobio odgovore o njegovom zahtjevu da mu se omogući izgradnja solarnih i vjetro elektrana za budući rad Željezare, kao ni za pitanje vode i korišćenja kamenoloma.

Davidović je, kako navode, kazao i da su ga predstavnici Tosjali grupe obavijestili kako pregovore u kupovini Željezare mogu nastaviti 22. avgusta.

Vujović kaže i da su čuli izjavu premijera Dritana Abazovića koji je rekao da je što se tiče Vlade sve obezbijeđeno Davidoviću.

“Mi smo zatražili od premijera i Davidovića da dođu u Željezaru i da objasne radnicima ko govori istinu ko ne. Mi više nećemo čekati, donijeli smo odluku da počnemo štrajk glađu na krovu fabrike i od danas smo zauzeli fabriku i mi smo vlasnici ove fabrike i turski vlasnik više ne može da uđe u fabriku. Od sada oni koji budu željeli da pregovaraju mogu samo da razgovaraju sa radnicima Željezare”, zaključio je Vujović.

Davidović je ranije saoštio da rok od 72 časa, koliko su tražili turski investitori, ističe danas poslijepodne. Na sastanku sa radnicima, prije dva dana, kazao je da od Vlade očekuje odgovore na tri zahtjeva.

Traži da se Željezari u vlasništvo vrate kamenolom Budoš, jezero Liverovići, kao i da mu se omogući da za potrebe fabrike sam proizvodi struju.

Ranije danas premijer Dritan Abazović kazao je danas da je Vlada izašla u susret Davidoviću u onome što su bili njegovi zahtjevi, koji su bili racionalni.

“Znam da smo sa ministrom finansija Damjanovićem, ministrom Đurovićem a i sa ministarkom prostornog planiranja i ministrom poljoprivrede uradili sve da se zaokruži biznis plan za Željezaru.  Ostalo je da Davidović dogovori detalje sa turskim vlasnikom. Mi smo spremni da pomognemo zbog radnika, želimo da oživimo Željezaru, to je ideja i u tom smislu puna podrška. Država ne može dogovor između dvije kompanije dovesti do kraja ako oni ne nađu zajednički jezik”, kazao je Abazović, odgovarajući na pitanja novinara u Baru.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve