Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Zeleno svijetlo za novu Kraljičinu plažu

U objektu će biti 126 smještajnih jedinica, od čega 60 soba i 66 apartmana, u okviru kojih će se nalaziti 262 kreveta

Budvanske kompanije Adriatik propertiz i HTP Miločer gradiće novi hotel “Kraljičina plaža”. Na idejno rješenje ovog objekta saglasnost je u petak dao v.d. glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović, piše Pobjeda.

Kraljičina plaža, novo idejno rješenje

Stari hotel “Kraljičina plaža” u Pržnu je srušen i na njegovom mjestu će se graditi hotel sa pet zvjezdica, površine 37.296 kvadratnih metara. Iz menadžmenta Adriatik propertisa je ranije saopšteno da će izgradnja novog hotela početi nakon prikupljanja neophodnih saglasnosti, kao i da je planirana investicija u vrijednosti 70 miliona eura. Gradnja bi trebalo da traje dvije i po godine.

U rješenju v.d. glavnog državnog arhitekte navodi se da je hotel projektovan shodno ugovoru o zakupu hotela od 26. maja 2011. godine u okviru “Urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, opština Budva”, koje je sastavni dio “Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore“. Adriatik propertis i HTP Miločer su 4. jula prošle godine podnijeli glavnom državnom arhitekti zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje novog hotela sa pet zvjezdica.

Novi hotel projektovao je Studio K iz Podgorice. Hotel je projektovan u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima koje je Direktorat za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja izdao 31. decembra 2015. godine i 12. aprila ove godine. Ukupna površina lokacije je 12.255 kvadratnih metara. U tehničkom opisu ovog objekta se navodi da su u odnosu na ranije stanje hotelski kapaciteti prošireni i omogućavaju razvoj ekskluzivnog turizma. Dodaje se da je zbog specifičnosti luksuznog tretmana, krajnji izgled i položaj hotela utvrđen kroz idejnoarhitektonsko rješenje sa sprovedenog javnog međunarodnog konkursa, a u okviru zadatih uslova i parametara.

Slobodna savremena forma objekta prati morfologiju zaleđa i morske obale. Kompoziciju hotela čine dva nadzemna dijela, sjeverni i južni, koji su prizemnom i jednom podrumskom etažom povezani u funkcionalnu cjelinu. Između ova dva trakta uvučen je pojas zelenila koji predstavlja fizičku i vizuelnu vezu sa prirodom u zaleđu. Ova zona će se formirati od postojećeg drveća na lokaciji koje će se presaditi kaže se u tehničkom opisu.

ZELENI KROV

Hotel će imati dvije podzemne etaže sa 137 parking mjesta, prizemlje i četiri sprata. U objektu će biti 126 smještajnih jedinica, od čega 60 soba i 66 apartmana, u okviru kojih će se nalaziti 262 kreveta.

Glavni ulaz u hotel biće sa istočne strane u nivou zajedničkog prizemlja. U toj zoni su planirani zajednički sadržaji: lobi, internacionalni restoran, restoran a la card, glavni restoran sa 210 stolica, lobi bar, igraonica, zatvoreni bazen, spa i teretana. Tu će biti i administracija kao i dio smještajnih jedinica. Prizemlje će sa zapada biti otvoreno ka dvorišnom prostoru i spoljnom bazenu.

Etaže će biti terasasto povučene ka unutrašnjosti objekta, kako bi se formirale velike površine sa zelenim krovovima. Krov hotela će biti ravan, sačinjen od zelenih i vodenih površina, a do njega će voditi stepenice i liftovi.

Zbog širine puta i zaštićenih ulaznih kapija u Miločerski park, direktan prilaz hotelu biće moguće obezbijediti vozilima do šest metara (automobili i mini autobusi), gdje je predviđeno i parkiralište. Vozilima dužim od šest metara pristup je moguć do Miločerske kapije, koja je od glavnog ulaza u hotel udaljena 90 m. Parkiranje autobusa je obezbijeđeno na javnom parkingu na lokaciji br. 28 u sklopu hotelskog rizorta.

Predstavnici menadžmenta ranije su istakli da je očuvanje prirodnog bogatstva i kulturnog nasljeđa ovog predjela bio prioritet Adriatik propertisa i Vlade pri odabiru projektnog rješenja prema kojem će se graditi novi hotel.

Stari hotel, izgađen početkom 80-ih godina prošlog vijeka je uklonjen u skladu sa rješenjem Ministarstva održivog razvoja od 7. juna 2017. godine. Adriatik propertis je dugoročni zakupac grad-hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, kao i hotela “Kraljičina plaža”, prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. godine sa HG Budvanska rivijera i HTP Miločer.

Predsjednik kompanije je Petros Statis (Stathis), a izvršni direktor Goran Bencun. Izvršni direktor HTP Miločera je Dragan Miković, predsjednica borda direktora je Milena Radulović, a vlasnik preduzeća je Vlada. Skupština je 23. jula usvojila odluku o formiranju parlamentarnog odbora koji će pratiti aktivnosti zakupca “Kraljičine plaže”.

Sobe će imati do 70, a apartmani do 317 kvadrata

Površine hotelskih soba kretaće se od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne. Apartmani će biti veličine 62 do 317 kvadrata, a projektovani su kao dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni. Apartmani će imati trpezariju, dnevni boravak, dvije do četiri spavaće sobe sa kupatilom i garderoberom, radnu sobu, prostoriju za osoblje, kuhinju i terasu sa zelenilom.

Presadiće 20 stabala

Zeleni prostori su planirani kao zona uređenog, kultivisanog zelenila koja čini dio šire karakteristične pejzažne cjeline. Osnovni cilj jeste očuvanje što više elemenata autohtonog biološkog, geografskog i pejzažnog diverziteta područja. Zato se prilikom izgradnje objekta planira zadržavanje biljnog fonda, osim dvadesetak stabala koji su predviđeni za presađivanje saopšteno je u tehničkom opisu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve