Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Zejak: Uradiću sve da Montenegro erlajnz opet poleti

On je istakao da će procesuirati sve koji su prijavili neosnovana potraživanja i spriječiti ''čerupanje'' imovine MA

tečajni upravnik Montenegro erlajnza (MA) Saša Zejak kazao da će uraditi sve da ta avio-kompanija opet poleti, ne narušavajući interese drugih.

On je istakao da će procesuirati sve koji su prijavili neosnovana potraživanja i spriječiti „čerupanje“ imovine MA. Od ukupno 167 miliona eura prijavljenih potraživanja, Zejak je priznao 35 miliona.

“Nije bilo potrebe da se uvodi stečaj u MA, pa sam, u skladu sa tim, podnio sudu izjavu o namjeri podnošenja plana reorganizacije. Glavni razlog zbog kojeg nijesmo mogli pokrenuti reorganizaciju je to što je država prijavila 107 miliona eura potraživanja na ime državne pomoći, što je potpuno neosnovano. Bez obzira na dalju sudbinu MA, odgovaraće svako ko bude prijavio lažna potraživanja”, istakao je Zejak, na otvaranju predstavništva MA na Aerodromu Podgorica.

MA u stečaju, kako je dodao, nije prodavao imovinu, i to za sada ne namjeravaju da rade.

“Već treći mjesec izmirujemo plate i doprinose za 30-ak zaposlenih. Na putu smo da obezbijedimo sredstva za finansiranje redovnih obaveza do Nove godine, sve i da ne potpišemo nijedan ugovor o saradnji. A očekujemo da ćemo potpisati ugovor o održavanju aviona To Montenegru, koji je naš strateški partner”, naveo je Zejak.

On je negirao navode dijela medija da vrše opstrukciju To Montenegra, ističući da ne postoji kolizija između njih i nove nacionalne avio-kompanije.

“Mi sa njima sarađujemo super i imamo intenzivnu saradnju”, tvrdi Zejak.

U fokusu aktivnosti MA u stečaju u narednom periodu biće dobijanje licence Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) za održavanje aviona, odnosno part 145, ali i otvaranje predstavništva u zemljama regiona.

“Dajemo akcenat na part 145 jer je to najpofitabilniji dio MA. Uradili smo sve što se nas tiče, sada je sve na ACV. Rezervisali smo sredstva da konkurišemo za licencu Evropske agencije za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i proširimo brend na oblast koju MA nikada nije imao”, zaključio je Zejak.

Habić: Pomakli smo se sa „mrtve tačke“

Jedan od radnika koje je angažovala stečajna uprava Srđan Habić kazao je da je ponosan što su uspjeli da se organizuju i pokrenu sa „mrtve tačke“.

“Nadam se da ćemo uspjeti da uradimo dosta dobrih stvari. Najbitnije nam je da ime Montenegro erlajnza nastavi da živi. Taj brend smo gradili 26 godina i ovo je lijep dan za sve nas”, rekao je Habić.

Njegova koleginica Anđela Đekić navela je da je 23 godine radila u sektoru finansija MA, te da je raduje ponovno pokretanje dijela djelatnosti kompanije.

“Prošle nedjelje smo otvorili poslovnicu MA u centru Podgorice, u kojoj se već prodaju karte drugih avio-kompanija, turistički aranžmani, vršimo i transfer putnika. S obzirom da je veliki broj bivših radnika bez posla, nadamo se da ćemo za većinu naći uhljebljenje u MA u stečaju. Ušli smo u ovu priču sa velikim entuzijazmom, a vjetar u leđa nam daje stečajni upravnik”, ukazala je Đekić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve