Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Zdravstveni radnici nezadovoljni povećanjem plata, traže hitan prijem kod Markovića

Samostalni sindikat zdravstva Crne Gore zatražio je danas hitan razgovor sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, nakon što je održao sastanak Glavnog odbora, na kome se raspravljalo o ponuđenom povećanju zarada od strane Ministarstva zdravlja

Samostalni sindikat zdravstva Crne Gore zatražio je danas hitan razgovor sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, nakon što je održao sastanak Glavnog odbora, na kome se raspravljalo o ponuđenom povećanju zarada od strane Ministarstva zdravlja.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić

Kako ističu, Marković je najavio da će doći do značajnog povećanja primanja zaposlenih u zdravstvenom sistemu, nakon što su sindikati zdravstva uputili Ministarstvu zdravlja i Vladi zahtjev da se doktorima i medicinskim radnicima od januara sledeće godine koeficijenti povećaju za 30 odsto.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić saopštila je da smatraju da nijesu mjerljivi sindikati prosvjete i zdravstva.

“Radimo odgovorniji posao od prosvjetara”

“Mi radimo odgovorniji, komplesniji posao, nemamo ni godišnje odmore, radimo 365 dana u godini. Pritom, Zakonom o zaradama u javnom sektoru postoje koeficijenti složenosti koji su mnogo veći nego isti nivo obrazovanja kod nas. Mi smo dali predlog za povećanja koeficijenta za 30 odsto još prije ljetnjeg perioda i nakon što je Vlada sinoć usvojila budžet tražimo hitan prijem kod premijera”, navela je ona.

Vlada je, naglašava, budežetom za narednu godinu odredila povećanje za prosvjetu 13 miliona eura u bruto iznosu, a odvojeno je 20 miliona eura za povećanje zarada.

“To znači da je zdravstvu ostalo sedam miliona eura, znači mnogo manje nego prosvjeti i to je neprihvatljivo i tim povodom tražimo hitan sastanak kod premijera, a nakon toga ćemo odlučiti kako ćemo dalje djelovati”, poručila je Krivokapić.

U sektoru obrazovanja više zaposlenih

Po posljednjim podacima Monstat-a, u septembru ove godine u sektoru obrazovanja radilo je 14.987 zaposlenih, a u sektoru zdravstvene i socijalne zaštite 12.770.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve