Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Zbog rada nedjeljom inspekcija kaznila trgovine sa 8.100 eura

Oni su naveli da je ukupan iznos novčanih kazni za šest tgovina i nadležne u tim kompanijama 7.200 eura, dok je za tri preduzetnika izrečeno ukupno 900 eura kazni

Tržišni inspektori su, zaključno sa 1. martom, kod devet trgovaca utvrdili kršenje odredbe o neradnoj nedjelji zbog čega su izrekli 8.100 eura kazni, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi za inspekcijske poslove.

Kako su dodali, naplaćen je kompletan iznos.

“U periodu od 22. oktobra prošle do 1. marta ove godine tržišni inspektori su u devet slučajeva utvrdili da trgovci vrše promet robe nedjeljom, suprotno članu 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini. Inspektori su u svih devet slučajeva zatvorili prodajne objekte za period u kojem rad nije dozvoljen”, ukazali su u Upravi.

Oni su naveli da je ukupan iznos novčanih kazni za šest tgovina i nadležne u tim kompanijama 7.200 eura, dok je za tri preduzetnika izrečeno ukupno 900 eura kazni.

Za nepuna četiri mjeseca od početka primjene odredbe o neradnoj nedjelji, najviše kršenja, ukupno četiri, utvrđeno je kod trgovinskih objekata u Budvi. Po jedna prodavnica je kažnjena u Danilovgradu, Podgorici, Beranama, Kotoru i Tuzima.

Prva neradna nedjelja za trgovine na malo i veliko bila je 20. oktobra prošle godine. Od tada, kako ističu u Upravi za inspekcijske poslove, pod nadzorom su trgovine u svim opštinama.

“U sjedištu Tržišne inspekcije u Podgorici je organizovan rad dežurnog inspektora koji putem telefona prima prijave i odgovara na pitanja građana. Tržišna inspekcija je od 20. oktobra prošle godine do 1. marta ove kontinuirano vršila inspekcijske nadzore nad primjenom propisane obaveze iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se propisuje da se trgovina ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, određenim zakonom kojim se određuju državni i drugi praznici”, rekli su u Upravi.

Kada je riječ o broju tržišnih inspektora, u Upravi navode da ih ima 52.

“Angažovanje inspektora organizuje se na osnovu procjene rizika stanja na terenu i po potrebi se uključuju u nadzor. U ovoj oblasti nadzora angažuju se naizmjenično svi tržišni inspektori kroz stalnu organizaciju dežurstava na cijeloj teritoriji države”, rekli su u Upravi.

Poslodavcima koji prekrše odredbu i otvore radnju nedjeljom, inspektori mogu izreći kaznu do 10.000 eura.

Ipak, izmjenama i dopunama Zakona u unutrašnjoj trgovini utvrđeni su izuzeci za rad, među kojima su apoteke, specijalizovane prodavnice ili kisoci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme.

Nedjeljom mogu raditi i pumpe, prodavnice za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, pijace, štandovi, tezge, vitrine, pokretne prodavnice, kao i automati izvan pijaca.

U izuzetke su uvrštene i prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja, autobuskih, željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i javno g prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta trgovinu na veliko. .

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve