Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Zbog povećanja akciza doći će do rasta sivog tržišta

Jasno je da najavljeno povećanje akcize na duvan i duvanske proizvode može dovesti do daljeg rasta sivog tržišta koje bi dodatno ugrozilo legalnu prodaju i izuzetno se negativno odrazilo na preduzeća koja posluju u okvirima formalne ekonomije

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) kritikovala je predloženi budžet Vlade u dijelu u kojem se planira uvećanje akciza na duvan i duvanske proizvode, piše Dan.

Iz UPCG navode da u Crnoj Gori i danas svjedočimo postojanju vrlo izražene „sive zone” na tržištu cigareta.

“Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je svjesna da Vlada ulaže značajne napore na iznalaženju rješenja za oporavak i dalji razvoj privrede i stvaranje uslova koji će omogućiti prevazilaženje problema izazvanih krizom Kovid-19, naročito u dijelu koji se odnosi na održivost javnih finansija i obezbjeđenje nedostajućih budžetskih sredstava. U takvim okolnostima veoma je važna uloga socijalnih partnera UPCG kao predstavnika poslodavaca i USSCG i SSCG ispred sindikata čije analize, ocjene i preporuke mogu obezbijediti važne inpute za planirane reforme i politike koje su usmjerene ka oporavku i daljem razvoju privrede”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da kada je u pitanju predloženi budžet Vlade za 2021. godinu, UPCG u njemu prepoznaje namjeru predlagača da, kroz određene budžetske stavke, obezbijedi racionalizaciju javne potrošnje, što UPCG ovom prilikom pozdravlja.

“Istovremeno, primjećujemo da u tom dijelu postoji prostor i za neka dodatna smanjenja koja takođe treba preduzeti, a time i odgovoriti na iskazana očekivanja i potrebe na koje UPCG odrani je ukazuje. Kad je u pitanju akcizna politika, osvrnućemo se na planirano povećanje akcize na duvan i duvanske proizvode. Ovo u prvom redu iz razloga što predloženi budžet daje rješenje koje podsjeća na ono od prije par godina kojem se UPCG tada jasno usprotivila i ukazala da se radi o mjeri koja može uticati na održivost preduzeća, očuvanje radnih mjesta i stabilnost javnih finansija. Iako nadležno ministarstvo u početku nije imalo sluha za naša argumentovana upozorenja i procjene o očekivanom rastu sive ekonomije koju će, pritom, biti teško i pratiti i kontrolisati, svjedoci smo da je Vlada Crne Gore kasnije ipak revidirala ovu odluku”, kazali su iz UPCG.

Plan fiskalne konsolidacije 2017. godine je predviđao rast prihoda od akcize na duvanske proizvode od preko 30 odsto da bi realizacija u periodu od januara do juna 2018. godine pokazala pad od 26 odsto u odnosu na period prije promjene poreskog opterećenja.

Zato je Vlada bila primorana (zbog sebe, a ne zbog industrije) da uvede novi kalendar koji će postepeno dovesti do godišnjeg povećanja prihoda i ispunjenja EU zahtjeva. Sadašnji kalendar obezbjeđuje taj uslov na kraju 2024. godine. Inače, praksa EU je da se dodijeli prelazni period od četiri do šest godina za usklađivanje akciznog opterećenja zemljama, nakon formalnog članstva u EU. Zahvaljujući izmjenama (naglo uvedenim visokim stopama) Crna Gora je postala zemlja sa najvećim učešćem nelegalnog tržišta u ukupnoj potrošnji duvanskih proizvoda, oko 60 odsto.

“Da se ne bi ponovila ista greška, UPCG ističe da navedeno povećanje akcize vodi okretanju potrošača alternativnim izvorima snabdijevanja, te je teško za očekivati da stopa pada legalne prodaje u finansijskom iskazu može biti nadomještena primjenom visokih akciznih stopa. To potvrđuje i prethodni primjer povećanja kada je, umjesto očekivanog povećanja budžetskih prihoda, zapravo došlo do njihovog smanjenja”, navodi UPCG.

U Crnoj Gori i danas svjedočimo postojanju vrlo izražene „sive zone” na tržištu cigareta.

“U tom smislu, jasno je da najavljeno povećanje akcize na duvan i duvanske proizvode može dovesti do daljeg rasta sivog tržišta koje bi dodatno ugrozilo legalnu prodaju i izuzetno se negativno odrazilo na preduzeća koja posluju u okvirima formalne ekonomije”, navode iz UPCG.

Umjesto saniranja moguće štete po tom osnovu, u UPCG vjeruju da postoji prostor za odluke i rješenja koje će uvažiti očekivanja biznis zajednice i države, a biti u duhu procesa izgradnje adekvatnog biznis ambijenta koji je podsticajan za poslovanje održivih preduzeća i smanjenje broja onih koji koji posluju izvan zakonom propisanih, formalnih ekonomskih tokova.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve