Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Zbog boljeg posla CG bi napustila trećina građana

Ugovor na neodređeno češće imaju zaposleni u javnom sektoru, dok ugovor o povremenim i privremenim poslovima, na određeno i preko agencije, ima više od 51,2 odsto ispitanika. 14 odsto ispitanika radi dodatni posao

Više od polovine zaposlenih u Crnoj Gori radi po ugovoru na određeno, privremenim i povremenim poslovima, na agencijskim ugovorima, a za 30 odsto radnika doprinosi se ne uplaćuju po stvarnoj zaradi, pokazalo je istraživanje Unije slobodnih sindikata. U potrazi za boljim poslom, Crnu Goru bi napustila jedna trećina ispitanika. Anketirani smatraju i da bi minimalna zarada za četvoročlanu porodicu trebalo da bude u prosjeku 900 eura.

Ugovor na neodređeno češće imaju zaposleni u javnom sektoru, dok ugovor o povremenim i privremenim poslovima, na određeno i preko agencije, ima više od 51,2 odsto ispitanika. 14 odsto ispitanika radi dodatni posao.

Doprinosi za socijalno osiguranje češće se isplaćuje po osnovu iznosa iz ugovora članovima sindikata.

Generalni sekretar USS Srđa Keković kaže da je 52.2 odsto ispitanika reklo da mu se uplaćuju doprinosi prema stvarnoj zaradi.

“Ali, ako uzmemo da se isplaćuju na nivou minimalne zarade, ta dva broja čine zbir od 69 procenata, što znači da je 30 odsto onih kojima se ne isplaćuju u potpunosti ili ne uplaćuju doprinosi, tako da imamo 30,3 ispitanika koji se nalaze u sivoj zoni”, rekao je Keković.

Ispitanici smatraju da bi minimalna zarada za puno radno vrijeme za četvoročlanu porodicu trebalo da bude u prosjeku 900 eura.

21,3 odsto ispitanika radi prekovremeno, a članovima sindikata je taj rad češće plaćen. Sindikalci u prosjeku koriste 23 dana godišnjeg odmora, dok oni koji to nijesu imaju 18 dana.

“Vidimo da se najčešće odmor koristi 14 dana, ako znamo da je minimum 20 dana, a imamo po Opštem kolektivnom ugovoru još jedna dan, možemo da zaključimo da se radnik zakida za nekih sedam plaćenih dana godišnjeg odmora”, rekao je on.

Ivana Mihajlović iz USS kaže da “skoro svaki peti ispitanik koristi neki drugi dan za odmor, a ne nedjelju”.

Radna prava članova sindikata bolje su zaštićna. U potrazi za boljim poslom, Crnu Goru bi napustilo 33,8 odsto ispitanika, a 15,5 odsto o tome povremeno razmišlja. Članovi sindikata rjeđe razmatraju odlazak iz zemlje.

Istraživanje je pokazalo i da je pandemija uticala na ekonomsku situaciju ispitanika – 47,9 odsto je ocijenilo da im se znatno ili donekle pogoršala situacija, a gotovo 35 odsto je imalo prekid rada i to uglavnom u privatnom sektoru.

Istraživanje javnog mnjenja, koje je dio projekta “U korak sa savremenim svijetom – povećanje vidljivosti sindikata i unapređivanje komunikacione strategije” sprovedeno je od 7. aprila do 1. maja, na uzorku 1010 ispitanika.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve